Idézzük vissza a nyarat a buborékos italokkal: pezsegjen az élet ősszel is

buborékcover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Mindig reménykedünk egy szép, hosszú, napsütéses őszben, amikor még - ugyan egy melegebb pulcsiban, vagy takaróba burkolva - kiülhetünk egy-egy pohár borral.

A nyarat leginkább a buborékosok idézik vissza, ki a fröccsre, ki egy üveg elegáns pezsgőre esküszik, de ne feledkezzünk el a kézműves sörökről vagy az egyszerűbb koktélokról sem.

Habzó, pezsgő

A habzóbor vagy a pezsgő alapból jó választás egész évben, ráadásul jellemző rájuk a frissesség és a citrusos, virágos aromák. Ez az a könnyedség, ami miatt igazán szeretjük ezt a műfajt télen-nyáron.

Etyeki Kúria Pláne Frizzante White 2018

Micsoda szerencse, hogy a habzóborok népszerűsége évről évre nő, így már nem ritka alkalom, amikor ilyet nyitunk, hanem szinte szokás. Az Etyeki Kúria királyleányka-zenit-szürkebarát házasítása rendkívül illatos és gyümölcsös. Barack, lime, mezei virágok, szőlő, mindez némi maradék cukorral és élénk buborékokkal kísérve. Jól behűtve igyuk, és ha van rá mód, akkor látogassunk el a Kúriához, ahol gyönyörű környezetben tehetjük meg ugyanezt.

Kreinbacher Extra Dry pezsgő

Ha nem is minden nap, de egyszer-egyszer mindenképpen bontsunk a somlói pincészet pezsgői közül, amivel egyből koccinthatunk is a birtok nemzetközi megmérettetéseken szerzett aranyérmeire. Az Extra Dry izgalmas összetételű: pinot noir, chardonnay és furmint házasítása. A körtés, fehér virágos ízeket a tradicionális pezsgőkészítésből eredő péksüteményes, vaníliás aromák egészítik ki, a 15 gramm cukor kerekké és kedvessé teszi a kortyot. Az elegáns pezsgőzés élménye valahol itt kezdődik.

Fröccs

A fröccs esetében nyáron érdemes az arányoknál a szódát előnyben részesíteni, hogy egyszerre fedezzük a vízszükségletünket is, de ősszel választhatjuk a borhangsúlyosabb keveréseket. A nagyfröccs (2 dl bor + 1 dl szódavíz) vagy a házmester( 3 dl bor + 2 dl szódavíz) jó választás, a Krúdy fröccsöt (9 dl bor + 1 dl szódavíz) viszont csak nagyobb társasággal kérjük ki. Készülhet fehér- vagy rozéborból, de ősszel javasolt kipróbálni sillerből is.

Juhász Testvérek Pincészete Rosé 2018

A rozéfröccs mit sem veszített a népszerűségéből, most is a teraszok, a házibulik és a fesztiválok kedvence, Juhászék rozéi pedig amúgy is dobogós helyet kapnának a legkeresettebbek között. Mindig a gyümölcsösségre és a könnyedségre törekszenek, ahogy ennek a bornak az esetében is. Kilónyi szamócát és epret érezhetünk benne, egy kicsit nosztalgikus vattacukros aromával együtt. Az intenzív zamatok és az alacsony alkohol ideális fröccsborrá teszik.

Tóth Ferenc Kadarka Siller 2018

Mindig kellenek az újdonságok, és a rozéfröccs babérjaira mostanában a siller tör. A siller a rozé és egy könnyű vörösbor között helyezkedik el. Kicsit mélyebb szín, több íz, de a könnyedségéből – ami miatt a fröccsöt választjuk – ez sem veszít. Az egri pincészetnél az ebben a műfajban klasszikusnak számító kadarkából készítették. A meggyes, piros bogyós gyümölcsös aromák mellett élénk fűszeresség jellemzi a bort. Nyáron lecsó, ősszel shakshuka mellé bontsuk.

Kézműves sör

A kézműves sörök meghódították a világot és Magyarországot is. A számtalan stílus, íz és fajta közül egyszerre könnyű és nehéz is választani, de mindenképpen érdemes kóstolni őket, akár a rengeteg kézműves sörözőben, ahol csapolva is kipróbálhatjuk őket.

FIRST Craft Beer Flower Power

A Belvárosi Sörfesztivál egy, a fogyasztók ízlése szerint elkészített sörrel is meglepte idén a látogatókat. A recept egy online kérdőív segítségével született meg, a fajtát, a színt és az alkoholtartalmat is így határozták meg. A New England IPA típusú sör Simcoe, Citra és El Dorado komlók, valamint árpa- és búzamaláta, továbbá zabpehely felhasználásával készült. A baracklészínű, gyümölcsös sör igazi izgalmas frissítő.

Koktél

A koktélok világáról órákat lehetne mesélni, a variációk száma pedig szinte végtelen. A legegyszerűbb változatok egyike, amely azonban régóta töretlenül népszerű, a két összetevős gin-tonik. Mint minden esetben, itt is mérvadó a minőség, viszont ne csak ginből, tonikból is azt keressük; egészen más élmény lesz.

Opera gin & tonik

Az első magyar gin két év tervezés és előkészítés után látott napvilágot. A mikro-ginlepárló Újpesten, az 1882-ben alapított volt gyapotgyár telephelyének raktárában található, ahol egy bárrész is helyet kapott. A recept részletei természetesen titkosak, noha annyit elárulnak, hogy tiszta kukoricaszeszből, természetes növényekkel és 11-féle fűszerrel párolják a gint. Az egyedi ízvilághoz hozzájárul a magyar boróka, a levendula és a mák, amit ők használtak először gin ízesítéséhez. 5 cl ginhez adjunk úgy másfél deci hideg tonikot, jégkockát, valamint kipróbálhatjuk például limeszeletekkel, uborkacsíkokkal, friss zöldfűszerekkel, akár még rózsaborssal is.

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon