Spagetti, penne, fussili: milyen szószokkal kombináld a legnépszerűbb tésztákat?

Olasz tesztafelek c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az olaszok nagyon kényesek a tésztaválasztásaikra, és bár nálunk nincsen igazán kőbe vésve, hogy az egyes szószokhoz milyen tésztatípus dukál, nem árt tisztában lenni az alapokkal.

Vannak nagyon egyszerű esetek, amikor már a puszta szókapcsolatok miatt a köztudatba ivódott, hogy mit mivel érdemes kombinálni. 

Így például a lasagnéhoz esélyesen nagy tésztalapokat fogsz választani, az arrabiatához pedig pennét.

De mi van a kevésbé egyértelmű esetekben? És hogyan tudod könnyedén megállapítani, hogy milyen tésztával kínáld az egyes szószokat? Ezekről olvashatsz az alábbiakban.

Olasz tesztafelek

Hosszú tészták

A három fő kategória közül először a hosszú tésztákat érdemes megemlíteni. Ebbe a csoportba tartozik a legtöbbünk számára ismerős spagetti vagy tagliatelle, de az olyanok is, mint a fettuccine, a pappardelle vagy a canelloni, illetve minden olyan tésztaféle, amelyet villára tudsz csavarni.

Olyan szószokkal kombináld őket, amelyek folyékonyak vagy krémesek, hiszen lényeges, hogy a feltét be tudja vonni, és rá tudjon tapadni a hosszú tésztaszálakra. Nem ajánlott darabosabb vagy szárazabb ragukat használni, mivel azok hajlamosak lepotyogni a sima felületű tésztatípusokról. Ezekhez a tésztákhoz kitűnően illenek az olyan szószok, mint a carbonara, a cacio e pepe, a pomodoro, az aglio e olio, az alfredo vagy bármi, ami tejszínes, illetve olajos alapú.

Olasz tesztafelek hosszu teszta

Rövid tészták

Ebbe a kategóriába tartoznak a kis és közepes méretű tészták, amelyek legalább egyfalatnyi méretűek, és a villádra tudod őket szúrni. A csoport legismertebb képviselői a penne, a fussili, a rigatoni, a farfalle, a pipe rigate, a gnocchi, a tortellini, a ravioli vagy a macaroni. Mivel ezek a típusok rendszerint bordázott, csavart vagy mintázott felületűek, könnyen megtapadnak rajtuk a nagyobb zöldség- vagy húsdarabokkal készült raguk is.

Fontos azonban a tészta kiválasztásánál, hogy nagyobb legyen, mint a szószban található legnagyobb méretű hozzávaló, hiszen az csak így tud megtapadni rajta, és csak ebben az esetben jut minden falatra tészta és szósz is. Ezekhez a tésztákhoz (a teljesség igénye nélkül) a következő sűrűbb szószok illenek: arrabiata, bolognai, pesto, sajtszósz, vajszósz stb.

Olasz tesztafelek rovid teszta

Apró tészták

Ezeket a tésztaféléket a nagyon kis méretükről ismerheted fel, leginkább köretként, salátákhoz vagy levesbetétként használhatod őket, és jellemzően kanalazhatók. Idetartozik a közismertebb tarhonya vagy a csipetke, de az olyanok is, mint a stelline, a risoni vagy az anellini. 

Értelemszerűen nem alkalmasak szaftosabb fogásokhoz, hiszen nem képesek nagyobb mennyiségű szószt megtartani.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük