![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Spagetti, penne, fussili: milyen szószokkal kombináld a legnépszerűbb tésztákat?
![Olasz tesztafelek c](https://kep.index.hu/1/0/4603/46037/460371/46037178_3511026_b6f555186a331b30f73cbe6fea0d0ba9_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Az olaszok nagyon kényesek a tésztaválasztásaikra, és bár nálunk nincsen igazán kőbe vésve, hogy az egyes szószokhoz milyen tésztatípus dukál, nem árt tisztában lenni az alapokkal.
Vannak nagyon egyszerű esetek, amikor már a puszta szókapcsolatok miatt a köztudatba ivódott, hogy mit mivel érdemes kombinálni.
Így például a lasagnéhoz esélyesen nagy tésztalapokat fogsz választani, az arrabiatához pedig pennét.
De mi van a kevésbé egyértelmű esetekben? És hogyan tudod könnyedén megállapítani, hogy milyen tésztával kínáld az egyes szószokat? Ezekről olvashatsz az alábbiakban.
![Olasz tesztafelek](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4603/46037/460371/46037196_3a0585c1bddc9d0c215881fbc519aacc_wm.jpg)
Hosszú tészták
A három fő kategória közül először a hosszú tésztákat érdemes megemlíteni. Ebbe a csoportba tartozik a legtöbbünk számára ismerős spagetti vagy tagliatelle, de az olyanok is, mint a fettuccine, a pappardelle vagy a canelloni, illetve minden olyan tésztaféle, amelyet villára tudsz csavarni.
Olyan szószokkal kombináld őket, amelyek folyékonyak vagy krémesek, hiszen lényeges, hogy a feltét be tudja vonni, és rá tudjon tapadni a hosszú tésztaszálakra. Nem ajánlott darabosabb vagy szárazabb ragukat használni, mivel azok hajlamosak lepotyogni a sima felületű tésztatípusokról. Ezekhez a tésztákhoz kitűnően illenek az olyan szószok, mint a carbonara, a cacio e pepe, a pomodoro, az aglio e olio, az alfredo vagy bármi, ami tejszínes, illetve olajos alapú.
![Olasz tesztafelek hosszu teszta](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4603/46037/460372/46037224_d8787cd089ca8362f813fce6dde2aa16_wm.jpg)
Rövid tészták
Ebbe a kategóriába tartoznak a kis és közepes méretű tészták, amelyek legalább egyfalatnyi méretűek, és a villádra tudod őket szúrni. A csoport legismertebb képviselői a penne, a fussili, a rigatoni, a farfalle, a pipe rigate, a gnocchi, a tortellini, a ravioli vagy a macaroni. Mivel ezek a típusok rendszerint bordázott, csavart vagy mintázott felületűek, könnyen megtapadnak rajtuk a nagyobb zöldség- vagy húsdarabokkal készült raguk is.
Fontos azonban a tészta kiválasztásánál, hogy nagyobb legyen, mint a szószban található legnagyobb méretű hozzávaló, hiszen az csak így tud megtapadni rajta, és csak ebben az esetben jut minden falatra tészta és szósz is. Ezekhez a tésztákhoz (a teljesség igénye nélkül) a következő sűrűbb szószok illenek: arrabiata, bolognai, pesto, sajtszósz, vajszósz stb.
![Olasz tesztafelek rovid teszta](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4603/46037/460372/46037226_bc1a72350c213817c60ee0928b27701e_wm.jpg)
Apró tészták
Ezeket a tésztaféléket a nagyon kis méretükről ismerheted fel, leginkább köretként, salátákhoz vagy levesbetétként használhatod őket, és jellemzően kanalazhatók. Idetartozik a közismertebb tarhonya vagy a csipetke, de az olyanok is, mint a stelline, a risoni vagy az anellini.
Értelemszerűen nem alkalmasak szaftosabb fogásokhoz, hiszen nem képesek nagyobb mennyiségű szószt megtartani.
Fotók: Getty Images