Így dobd fel az unalmas pattogatott kukoricát: szuper ötleteket mutatunk
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Nincs esti filmezés pattogatott kukorica nélkül, de ha már unod a hagyományos sós és vajas ízesítésűt, dobd fel különböző fűszerekkel a popcornt.
A készen vett, bolti popcornt is továbbálmodhatod, de ha saját magadnak pattogtatod a kukoricát, végtelen módon ízesítheted, akár édesen vagy sósan.
Általános szabályok
Nem mindegy, hogy a nyers, pattogtatni való kukoricaszemeket ízesíted vagy a kész, kipattogott popcornt, de vannak olyan általános tudnivalók, amelyek mindkettőre igazak. Bármelyiket is ízesíted, mindenképpen szükséged lesz valamilyen zsiradékra, illetve magára az ízesítőre, legyen az fűszer, cukor vagy más.
Mivel a kukorica felülete száraz - a szemeknek és a kipattogottnak is -, leperegne róla a fűszer, ezért van fontos szerepe a zsiradéknak, amely bevonja, ragacsossá teszi azokat. Érdemes minél finomabbra őrölt fűszert használni az ízesítéshez, minél kisebb szemcséjű, annál nagyobb eséllyel ragad rá a popcornra.
Ha lábasban pattogtatsz
Ha natúr, pattogtatni való kukoricával dolgozol, amelyet gáztűzhelyen, lábasban készítesz el, könnyebb dolgod van, hiszen már előre be tudod fűszerezni. A még ki nem pattogott szemeket kend le a zsiradékkal és szórd meg a fűszerekkel, mire elkészül a tűzön, a fűszeres olaj bevonja majd a kukoricát. Akár bacon kisült zsírjával is dolgozhatsz, amely rögtön ízt is ad a szemeknek, de kacsazsírral is mindenképp próbáld ki egyszer - ezeket nyugodtan használhatod, hiszen magas az égéspontjuk. Nagyjából fél teáskanálnyi olajat használj negyed bögrényi kukoricaszemhez.
Ha kipattogott kukoricát ízesítenél
Ha a már kipattogott kukoricát fűszereznéd, mindenképp szükséged lesz zsiradékra, ez lehet olívaolaj, olvasztott vaj vagy kókuszzsír. Ha igazán különleges ízeket szeretnél elérni, használj ízesített olajat vagy barna vajat.
A zsiradékot a meleg kukoricára locsold, a hő hatására könnyebben eloszlik a felületén, egyenletesebben vonja be a szemeket. Ha nem szeretnél olajat használni, vízzel, ecettel, szójaszósszal, citrom- vagy lime-lével, de chiliszósszal is működik a dolog.
Az is jó megoldás, ha a popcornt egy szűrőbe teszed, vízgőz fölé helyezed, átkevered, hogy picit vizes legyen a külseje, megszórod a fűszerekkel, majd leveszed a tűzről. Ne hagyd azonban fél percnél tovább a vízgőz felett, mert megpuhul, szottyos lesz. Ha túlzásba estél a zsiradékkal vagy a gőzöléssel, még megmentheted a puha popcornt. Terítsd szét a pattogatott kukoricát egy tepsin, majd dobd be a sütőbe - közepes fokozaton - 5 percre, ennyi idő elég neki, hogy a nedvesség elpárologjon és újra ropogós legyen.
Fontos, hogy a fűszereket is a még forró pattogatott kukoricára szórd rá, ugyanis ekkor még van egy kis nedvesség a popcorn felületén.
A legegyszerűbb, ha így ízesíted a kész popcornt: fogj egy nagy tálat, kend meg leheletvékonyan a választott zsiradékkal a belsejét - az oldalát és az alját egyaránt - majd szórd meg a választott fűszerekkel. Még mielőtt az olaj a tál aljába csorogna, dobd bele a forró popcornt, majd keverd gyorsan össze a fűszeres olajjal, szépen rá fog ragadni.
Mivel ízesíts?
Bár természetesen a sima sós popcorn isteni, miért állnál meg ennél? Használj frissen őrölt tarka borsot, füstölt pirospaprikát, curryt, de akár finomra vágott zöldfűszereket is szórhatsz a kukoricára, mint a petrezselyem, rozmaring, kakukkfű.
Popcorn édesen is készülhet, bánj vele úgy, mint a müzlivel: adj hozzá diót, juharszirupot, mézet, mazsolát, bármilyen édes fűszert, fahéjat, szegfűszeget, de akár kókuszreszeléket, olvasztott csokit is. A magvakat akár meg is piríthatod, hogy még intenzívebb legyen az ízük.
Receptek
Készítsd el a popcornt lábasban e szerint a recept szerint. Természetesen bolti, zacskós pattogatott kukoricát is használhatsz.
Mézes-vajas: olvassz meg 50 gramm vajat egy kis lábasban, egészen addig melegítsd, míg barna színe nem lesz. Ekkor vedd le a tűzhelyről, keverj bele 80 gramm mézet és 0.5 teáskanál sót. Öntsd a keveréket a még meleg popcornra, keverd vele alaposan össze.
Chilis-sajtos: mivel a sajt nyúlós lesz, ahogy megolvad, sörélesztőpehellyel szokták helyettesíteni, ha ízesítésről van szó. Olvassz meg 50 gramm vajat. Amíg melegszik, keverj össze 30 gramm sörélesztőpelyhet 1 teáskanál chiliporral és 0.5 teáskanál sóval. Öntsd a vajat a kukoricára, majd szórd meg a fűszerkeverékkel, alaposan keverd vele össze. Ha maradnál a sajtnál, reszelt parmezánnal próbáld ki.
Csokis-kekszes: olvassz fel 200 gramm csokit (fehér, tej vagy ét) 2 evőkanál kókuszzsírral vagy vajjal. Keverd össze alaposan a popcornnal, majd szórj rá apróra tört kekszet, ez bármilyen lehet, Oreóval például isteni lesz.
Olasz: olvassz meg 50 gramm vajat egy kis lábasban. Amíg melegszik, keverj össze 1 evőkanál olasz fűszerkeveréket (bazsalikom, oregánó, rozmaring, petrezselyem, kakukkfű, chili, fokhagymapor) 0.5 teáskanál sóval. Öntsd a vajat a kukoricára, majd szórd meg a fűszerkeverékkel, alaposan keverd vele össze.
Fotók: Getty Images