Ez történik, ha penészes ételt eszel: számít a fajtája is
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Zselés szaloncukrokat teszteltünk: nem a legdrágább győzött
Almás-fahéjas zabkása sütőben sütve: tápláló és isteni reggeli
Ragacsos, ír krémlikőrös fudge: tökéletes gasztroajándék
10 ünnepi sült a karácsonyi asztalra: hagyományos és új kedvencek egy helyen
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
A penész riasztó jelenség, úgy a lakásban, mint az ételben. Azt már kis korunk óta tudjuk, hogy semmi penészeset nem eszünk meg, de hogy miért, az már kevésbé közismert.
Biztosan te is találkoztál már a jelenséggel, amikor épp készülsz megenni egy lédús almát vagy egy guszta szendvicset, de közelebbről megnézve ott figyel egy penészfolt.
A penész egy mikroszkopikus gombaféle, amely szinte bármilyen ételen – zöldségen, gyümölcsön, kenyéren, tejtermékeken és húskészítményeken is – megél. A penészgomba spórái a levegőben terjednek, és folyamatosan keresik a szaporodásra alkalmas felületet. Amint megtalálják a megfelelő élelmiszert, „letelepednek” rajta, és növekedésnek indulnak.
Milyen a penészes étel?
Nem mindig egyértelmű, hogy egy étel penészes. Gyakran már azelőtt jelen van a penész, hogy azt az étel ízén vagy illatán éreznéd. Akkor azonban, ha apró fehér foltokat, szokatlan elszíneződéseket látsz, esetleg a zöldség vagy gyümölcs puhább a normálisnál, szintén penészről van szó.
Kivághatod a penészes részeket?
Abban az esetben, ha az ételnek csak egy apró felületén van penész, nagy a kísértés, hogy egyszerűen kivágd, a maradékot pedig megedd – hiszen teljesen jó ételt nem dobunk ki. Attól azonban, hogy nincsenek látható jelei, a penészspórák bizony ott vannak az étel többi részén is, és fajtájuktól függően komoly egészségügyi gondokat okozhatnak. Egyes penészfajták ugyanis annyira mérgezőek, hogy allergiás reakciókat és légzési nehézséget is kiválthatnak.
A helyzetet pedig csak rontja, ha magasabb nedvességtartalmú ételről van szó, mert olyankor a penész mellett a baktériumok mennyisége is megnövekszik. A legtöbb gyümölcs, zöldség, lekvárok, húskészítmények, sajtok, joghurtok és más tejtermékek esetében dobd ki a teljes adagot, ha bármi jelét is látod a penésznek.
Ezeket az ételeket megmentheted
Van néhány élelmiszer, amelyeknél az adott helyzettől függ, hogy fogyasztható-e. Azokat a gyümölcsöket, amelyeknek csak a vastag héján látható egy kis penész (pl. banán, narancs vagy más citrusok), megeheted, feltéve persze, ha a gyümölcshús sértetlen. Más, alacsony nedvességtartalmú ételeket (pl. kemény héjú kemény sajtok, kenyér, káposzta, sárgarépa) szintén megmenthetsz, ha csak kis kiterjedésű a penész. Ezekben az esetekben vágd ki a penészes részt, és a körülötte lévő minimum 3 cm-es területet is.
Mi történik, ha véletlenül penészes ételt eszel?
Kis mennyiségtől valószínűleg semmi. Fontos azonban, hogy aznap figyeld a tested reakcióit, mert a penész elfogyasztása komoly veszélyeket is tartogathat. Azonnal fordulj orvoshoz, ha az alábbi tüneteket tapasztalod:
- légszomj és légzési nehézségek,
- émelygés vagy hányás,
- hőemelkedés,
- hasmenés.
Ez a penész ehető
Egyes ételekben szándékos a penész jelenléte. Ilyenek többek között a kékpenészes sajtok, amelyeket ehető penészgombák hozzáadásával készítenek. Az érlelés során ezek a gombák kék-zöld mintázatokat vagy ereket hoznak létre, innen származik a márványsajt elnevezés is. A penésznek ez a fajtája azonban nem káros az emberi szervezetre, hiszen közelebb áll a gombáknak azon csoportjához, amelyekből a penicillint is előállítják.
Mitől keletkezik a penész?
Az ételeken akkor keletkezik penész, amikor megfelelőek számára a körülmények. Mivel a penészgomba a levegőben terjed, ezért kialakulását egyrészt az étel nem megfelelő tárolása okozza. Terjedéséhez pedig a régi ételek is remek táptalajt biztosítanak.
Így kerüld el a penész kialakulását
- Mindig legyen tiszta, ételmaradékoktól mentes a hűtőd.
- Tarts optimális hőmérsékletet a hűtődben, ez kb. 4 Celsius-fok.
- Tárold megfelelő edényben a kész ételt: a légmentesen zárható éthordókba nehezebben férkőznek be a penészspórák.
- Tárold hűvös, száraz helyen a könnyen romlásnak induló élelmiszereket.
Fotók: Getty Images