Végre kiszámolták: így kell táplálkoznunk, ha meg akarjuk menteni a Földet

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Sokan sokféleképpen jelezték már, hogy az emberiség más rossz szokásával együtt azzal is pusztítja önmagát és a környezetét, ahogyan és amit táplálkozik. Most végre kiszámolták, hogyan kellene étkeznünk a jövőben ahhoz, hogy megmentsük a Földet.

A jelentést az EAT Alapítvány készítette, ami több, mint 30 világelső kutatót fog össze, mezőgazdasági, orvostudományi és társadalomtudományi területről egyaránt. Az elmélet alapja, hogy a bolygó fenntarthatósága érdekében át kellene alakítani a globális mezőgazdaságot. Ahhoz azonban, hogy ez létrejöhessen, az emberiség étkezési szokásainak is teljesen át kellene alakulnia. 

A javasolt diéta napi körülbelül 2500 kalóriányi energiabevitellel jár, melynek alapjait egészséges alapanyagok képezik, főként növényi eredetű táplálékok. Zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek és magvak - ezek azok, amiknek napi bevételét jelentős mértékben kellene növelni. Amiket pedig drasztikusan csökkenteni kell, azok, nem meglepő, hogy a hozzáadott, finomított cukrok, a húsok, különösen a vörös hús, és a finomított gabonák. 

bolygo dieta

A diéta ugyanakkor nem száműzi a húst, sem a tejtermékeket az étrendünkből. Heti egy adag marhahúst és napi egy pohár tejet, némi sajtot és vajat is engedélyez. Minimális mennyiségben csirkét és ennél valamivel nagyobb dózisban halat is javasol, de ezek valóban elképesztően kis adagok, körülbelül heti egyszeri fogyasztásra elegendők. A fehérjebevitelt tehát zömmel a magokra és a hüvelyesekre bízná a diéta, de a kutatók hangsúlyozták, hogy nem akarják semmitől teljesen megfosztani az embereket, egyszerűen csak a hangsúlyokat kellene átrendezni.  

A kutatócsoport elméletei szerint ez az étrend nemcsak a bolygó leterheltségét csökkentené, de rengeteg embert mentene meg, sokkal kevesebben halnának meg szív-és érrendszeri betegségekben és rákban. Ehhez a globális étrendhez ugyanakkor nem lenne szükség arra, hogy több élelmiszert kelljen előállítani.

bolygo dieta2

Arról, hogy a hús-és tej kitermelése mennyivel jobban terheli a környezetet, mennyivel kevésbé fenntartható, mint a zöldség-és gyümölcstermesztés, itt írtunk korábban. 

Ezt is szeretjük