Polcz Alaine takarékos konyhai ötletei az elkövetkezendő spórolós időkre

polcz alaine
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Az egyik kedvenc főzős könyvem, a Főzzünk örömmel, olyan tippekkel van tele, amiket mostanában sokan tudnak majd hasznosítani.

Egészségesen, gyorsan, olcsón, mondja az alcím, de nem is gondoltam volna pár hete, hogy mennyire aktuális lesz most újra ez a remek, hasznos könyv. Több ez, mint szakácskönyv, inkább háztartási-, életmódtanácsok gyűjteménye. A szerzőnő sok éhezés és szenvedés tapasztalatával a háta mögött gyűjtötte össze mindazt, amit a spórolós háztartásról tudni kell.

Bár a könyv még egy múlt századi válság idején született, a lényeget tekintve most is nagyon hasonló korszakot élünk: mindenkinek más okból kell, de muszáj változtatni, most nem fér bele a pazarlás, nem lehet minden pillanatban különleges alapanyagokhoz jutni, és tudni kell leleményesen felhasználni azt, amink van. A könyv annyira sűrűn van tele hasznos tanáccsal, hogy a legjobb egészben végigolvasni, ide most csak a kedvenc tippjeimet gyűjtöttem össze, amiket az utóbbi tíz évben el is sajátítottam.

A megszokásokhoz nem érdemes ragaszkodni

Ha épp nem pont olyan alakú tészta van a káposztához vagy másféle húsból készül a leves, attól még nem lesz rosszabb, csak más. Ha épp nem kapunk ilyen alapanyagot, főzzünk mást, vagy legyen kicsit eltérő attól, amit megszoktunk. Erre a tanácsra mostanában különösen nagy szükség van, mikor minden boltból elfogy a csirke vagy éppen a liszt.

Az idő pénz

Ha mindent előre megtervezünk, sokkal kevesebb időt kell majd eltöltenünk a konyhában. Heti menüterv kell, így akár három fogást is el lehet készíteni egy óra alatt. Ez különösen fontos azoknak, akik otthonról dolgoznak, mégis főzniük kell egy családnak. Ha megvan a heti menü, ritkábban lehet végezni a bevásárlást, így nem fogunk semmi olyat venni, ami felesleges.  Érdemes tömbösítve vásárolni: egy heti húst, zöldséget egyszerre beszerezni, majd előkészítve fagyasztani - szeletelve vagy éppen kockázva.

rántott leves kicsi

Előkészítés

Amit lehet, elő kell készíteni előző este: a szerző elő is süti az alapanyagokat, ha kell. Például megsüti, megfőzi a húst több napra előre, majd mindig más mártással vagy ízesítéssel tálalja. Ugyanígy babból vagy hüvelyesből is többet főz egyszerre, és így fagyasztja, vagy többféleképpen készíti el - egyik nap levesnek, másik nap salátának tálalja.

Egy leves - csomó étel

A húslevesbe, ha több zöldséget főzünk, és egy részét kiszedjük, mikor épp ressre fő, második fogásnak is jó lesz, vagy vacsorára francia saláta lehet belőle. A levesben főtt hús pedig meggymártással, kapormártással külön fogás lehet, ledaráva pedig töltelék készülhet belőle szendvicshez vagy palacsintához. 

Egy pörkölt - csomó étel

Ha a pörköltet egyszerre, nagyobb adagban főzzük, utána több különböző étel is készíthető belőle: gulyásleves, székelykáposzta, rizses hús, darálva húsos palacsinta.

A maradékfelhasználás mindenekfelett

A legzseniálisabb ötletei mégis maradékfeldolgozás témájában születtek. Szinte mindent el tud képzelni hagymás, paprikás zsírban átforgatva, vagy tejföllel, sajttal lerakva és átsütve. Még a főzelékmaradékot is levessé higítja, majd újrafűszerezi, esetleg épp ellenkezőleg, sűrűre forralja és omlettbe tölti, a tejbegrízt pedig kis adagokban kirántja és fahéjas porcukorral tálalja. Húsmaradékból krokett, krumplimaradékból lepény, kenyérmaradéból bundás kenyér és így tovább.

Nevezd át

Végül a levesekről: ez a fogás szerinte is maga a spórolós konyha lényege. Levest készíteni bármiből, mindenféle húsból és zöldségből vagy ezek kombinációjából lehet, betét is szinte mindenből improvizálható, ha pedig meguntuk, másnap tálaljuk új betéttel és nevezzük át. 

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon