
Mi készüljön rebarbarából? Elmondjuk azt is, mire figyelj a vásárlásnál

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Brokkolis partifalatok tele fehérjével: egészséges nasi vagy könnyű vacsi
Ropogós

Édesburgonyás curry csicseriborsóval: mogyoró roppan benne

Egyszerű répás-gyömbéres salátaöntet: bármilyen zöldséget feldob

Maradékmentő pirított rizssaláta: tápláló vacsora 20 perc alatt

Csokoládéba mártott, mogyoróvajas keksz: liszt- és cukormentes recept

Krémes, tejszínes-brokkolis csirkemell: isteni ebéd fél órán belül
A kissé fanyar zamatú rebarbara szezonja rövid, érdemes kihasználni, ha pedig lehetőséged engedi, hibernáld bátran, a fagyasztóban több hónapig is tárolhatod.
A rebarbarával kapcsolatban az egyik leggyakoribb kérdés, hogy zöldség vagy gyümölcs? Növénytani szempontból zöldség, ennek ellenére mégis sokan gyümölcsként tekintenek rá.
A rebarbara a keserűfűfélék családjába tartozik, régen csak gyógynövényként használták áldásos tulajdonságai miatt, napjainkban azonban sütés és főzés során is kedvelt alapanyag. A különleges zöldség kalóriatartalma alacsony, növényi rostban bővelkedik, vitamintartalma is figyelemre méltó, A-, B- és C-vitaminban dúskál, és ásványi anyagokban sem szenved hiányt. A rebarbara egyik legismertebb jótékony hatása, hogy vizelethajtó, vesetisztító, azonban vigyázni kell, mert nagy mennyiségben hashajtó is lehet.

A rebarbara véralvadásgátló is egyben, mivel K-vitamint tartalmaz, antioxidáns tartalma miatt az immunrendszer megfelelő működését is támogatja.
Nagy levelei és piros levélnyelei miatt dísznövényként is funkcionál.
Melyik része fogyasztható?
A rebarbara bokorban nő hatalmas levelekkel, melyeknek zöldes vagy pirosas, rózsaszínes szára fogyasztható. A levele és a gyökere nem ehető, mivel oxálsavat tartalmaznak, amely nagy mennyiségben fogyasztva mérgező.

Az élénk színűeket keresd
Rebarbara vásárlásánál hagyatkozz az érzékszerveidre. Először nézd meg alaposan, mindig az élénk színű növényeket keresd. A tapintás is segít a választásban, a kemény szárúakat vedd meg. Régi praktika szerint a szárát kicsit meg kell kaparni, ha sercegő hangot ad és nedves, akkor mindenképp érdemes megvásárolni.

Le is fagyaszthatod
A rebarbara jól tűri a mélyhűtőben való tárolást. Mivel a szezonja rövid, kora tavasztól júniusig tart, ezért érdemes hibernálva eltenni, így hosszú ideig tudod élvezni a zöldség adta lehetőségeket. A fagyasztáshoz a növényt helyezd zacskóba vagy dobozba, 6-8 hónapig tárolhatod így.

Salátának is tökéletes, és sütemény is készülhet belőle
A rebarbarából a leggyakrabban desszertek készülnek, pedig nagyon változatosan felhasználható. Süsd meg formára vágva sütőben, posírozd, más gyümölcsökkel keverve pitetölteléknek is kiváló, de turmixok is készülhetnek belőle. Tavasszal indul igazán a salátaszezon, dobj össze a rebarbarából egyszerű, ropogós salátát, vagy készíts belőle kompótot, amellyel a reggeli zabkását teheted izgalmasabbá. A rebarbarából szószt is főzhetsz, öntsd fel naranccsal, egy kevés cukorral vedd el a savanykás zamatát, kínáld sültek mellé.

Párosítsd bátran!
A rebarbarát próbáld ki eperrel, banánnal, almával vagy körtével házasítva. Savanykás zamata miatt ízesítsd vaníliával, gyömbérrel, csillagánizzsal, fahéjjal, szegfűszeggel, naranccsal, babérlevéllel és még bazsalikommal is kipróbálhatod.
Kedvenc rebarbarás receptjeink:
Fotó: Getty Images