Mi készüljön rebarbarából? Elmondjuk azt is, mire figyelj a vásárlásnál
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A kissé fanyar zamatú rebarbara szezonja rövid, érdemes kihasználni, ha pedig lehetőséged engedi, hibernáld bátran, a fagyasztóban több hónapig is tárolhatod.
A rebarbarával kapcsolatban az egyik leggyakoribb kérdés, hogy zöldség vagy gyümölcs? Növénytani szempontból zöldség, ennek ellenére mégis sokan gyümölcsként tekintenek rá.
A rebarbara a keserűfűfélék családjába tartozik, régen csak gyógynövényként használták áldásos tulajdonságai miatt, napjainkban azonban sütés és főzés során is kedvelt alapanyag. A különleges zöldség kalóriatartalma alacsony, növényi rostban bővelkedik, vitamintartalma is figyelemre méltó, A-, B- és C-vitaminban dúskál, és ásványi anyagokban sem szenved hiányt. A rebarbara egyik legismertebb jótékony hatása, hogy vizelethajtó, vesetisztító, azonban vigyázni kell, mert nagy mennyiségben hashajtó is lehet.
A rebarbara véralvadásgátló is egyben, mivel K-vitamint tartalmaz, antioxidáns tartalma miatt az immunrendszer megfelelő működését is támogatja.
Nagy levelei és piros levélnyelei miatt dísznövényként is funkcionál.
Melyik része fogyasztható?
A rebarbara bokorban nő hatalmas levelekkel, melyeknek zöldes vagy pirosas, rózsaszínes szára fogyasztható. A levele és a gyökere nem ehető, mivel oxálsavat tartalmaznak, amely nagy mennyiségben fogyasztva mérgező.
Az élénk színűeket keresd
Rebarbara vásárlásánál hagyatkozz az érzékszerveidre. Először nézd meg alaposan, mindig az élénk színű növényeket keresd. A tapintás is segít a választásban, a kemény szárúakat vedd meg. Régi praktika szerint a szárát kicsit meg kell kaparni, ha sercegő hangot ad és nedves, akkor mindenképp érdemes megvásárolni.
Le is fagyaszthatod
A rebarbara jól tűri a mélyhűtőben való tárolást. Mivel a szezonja rövid, kora tavasztól júniusig tart, ezért érdemes hibernálva eltenni, így hosszú ideig tudod élvezni a zöldség adta lehetőségeket. A fagyasztáshoz a növényt helyezd zacskóba vagy dobozba, 6-8 hónapig tárolhatod így.
Salátának is tökéletes, és sütemény is készülhet belőle
A rebarbarából a leggyakrabban desszertek készülnek, pedig nagyon változatosan felhasználható. Süsd meg formára vágva sütőben, posírozd, más gyümölcsökkel keverve pitetölteléknek is kiváló, de turmixok is készülhetnek belőle. Tavasszal indul igazán a salátaszezon, dobj össze a rebarbarából egyszerű, ropogós salátát, vagy készíts belőle kompótot, amellyel a reggeli zabkását teheted izgalmasabbá. A rebarbarából szószt is főzhetsz, öntsd fel naranccsal, egy kevés cukorral vedd el a savanykás zamatát, kínáld sültek mellé.
Párosítsd bátran!
A rebarbarát próbáld ki eperrel, banánnal, almával vagy körtével házasítva. Savanykás zamata miatt ízesítsd vaníliával, gyömbérrel, csillagánizzsal, fahéjjal, szegfűszeggel, naranccsal, babérlevéllel és még bazsalikommal is kipróbálhatod.
Kedvenc rebarbarás receptjeink:
Fotó: Getty Images