A rizs bűvöletében: 8 szuper recept a körettől az egytálételig
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Így készíts házi zöldségalaplevet: a héjak sem mennek kárba
A rizs egy univerzális köret, szinte bármilyen főételhez passzol, ráadásul a megfelelő technikával könnyen el is készíthető. Ezúttal a legjobb rizses receptjeinkből válogattunk.
A rizs rengetegféle lehet: felteheted most magadban a kérdést, hogy hányfélét ismersz, és hányat próbáltál már megfőzni? A rizs lehet sima fehér vagy barna, fekete vagy vad, jázmin vagy basmati, a sushi- és rizottórizsről nem is beszélve.
Válogatásunkban a körettől az egytálételig mutatunk most variációkat ezzel az alapanyaggal. Ha pedig szükséged lenne egy kis rizsfőzési mankóra, kattints és olvasd el korábbi cikkünket!
Korianderes rizs lime-mal
Mit is kívánhatna magának egy szelet natúr csirkemell, ha nem egy mediterrán, már-már egzotikusnak számító rizsköretet, amit a lime és a friss koriander tesz azzá, ami? Az elkészítése nem különbözik egy egyszerű főtt rizsétől, csupán a hozzáadott finomságok térnek el a hagyományos kukorica és borsó kombinációktól.
Rizzsel töltött szőlőlevél
Ezt a görög eredetű ételt több mediterrán nemzet is a magáénak vallja, így gondoltuk, megmutatjuk, hogy mitől is olyan különleges ez az egyszerű fogás. Fogyaszthatod hidegen és melegen is, elő- vagy főételként, citrommal és joghurttal, ráadásul rizzsel és hússal egyaránt megtöltheted, a különböző magvakról nem is beszélve.
Paprikaágyon sült rizs
Ez a köret egy amolyan anyáról lányára szálló recept. Nem túl elterjedt, sőt, talán divatját is múlta, de éppen a különlegessége miatt tudsz tarolni vele, ha egy finom húsos fogás mellé ezt a párolt hagymán sült, tejföllel átitatott főtt rizst készíted el a sütőben. Az újdonság varázsa mindenkit meg fog babonázni, meglepő, mennyi íz fér el egy egyszerű tepsis köretben.
Tavaszi rizses hús
A toplistánkról egy finom rizses hús sem maradhat le: ez a fogás sok finom zöldséggel, szaftos csirkemellel és egy kis Cayenne-borssal készül, hogy egy kis pikáns ízt is belecsempésszünk. Tehetsz bele kaliforniai paprikát, aszalt paradicsomot vagy amit csak megkívánsz. Kiváló egytálétel neked vagy akár az egész családnak is.
Raguval töltött pritaminpaprika
Maradva a húsos vonalnál, ebben a receptben a marhahúsos ragué a főszerep, amit főtt rizs, bab és kukorica kíséretében tölthetsz bele a formás kis pritaminpaprikákba, megalkotva a mexikói stílusú töltött ételt. A tetejére parmezán olvad, végül pedig a paprika kalapja is felkerül, hogy mégiscsak megőrizzük az étel eleganciáját is.
Mexikói babos egytálétel
Igen, mintha a babbal éppen az imént lett volna dolgunk, mivel azonban egy közönségkedvenc zöldség, így nehéz lett volna megállni, hogy ne beszéljünk erről a receptről is. Ebben az ételben az a vonzó, hogy egy úgynevezett egylábasos étel, vagyis nem kell hozzá 2-3 edényt is összekoszolnod. Alapanyagait tekintve mélyen merít a mexikói konyhából, ugyanakkor tofu is kerül bele, ami a vegetáriánusok és vegánok számára is vonzóvá teheti. Vigyázat, mert nem csak a töltött káposzta finom felmelegítve!
Gombás rizottó
Természetesen egy mennyei rizottó sem maradhat ki a válogatásból, hiszen ez is speciális rizzsel készül. Az igazi rizottónak selymes és krémes a textúrája, a rizsszemek nem főnek szét, és az egész egy csodálatos költeménnyé áll össze a tányérodon. Ennek a receptünknek a segítségével egy krémes, gombás rizottót készíthetsz el, amit sok sajt koronáz meg a végén. Ehhez az ételhez bizony idő és türelem kell, a figyelemről nem is beszélve, a végeredmény azonban minden fáradságot megér.
Tejberizs másként
Ha tudod, hogyan készül a klasszikus tejberizs, akkor azt most gyorsan felejtsd is el. Ezúttal ugyanis egy olyan receptet mutatunk, ami alapjaiban fogja megváltoztatni a felfogásodat a tejberizsről. Most remegős gombócok készülnek, amelyeket pirult zsemlemorzsába forgatunk. A tejberizs ugyanis egy tradicionális édességnek számít Mexikóban is, ott karakteres ízét a mazsolának és a fahéjnak köszönheti. Náluk mindössze a formája más, meg persze az ízesítés, de a desszert fogalmát ők is abszolút kimerítik.
Fotó forrása: Getty Images