Tudod, milyen ételek mellé illik a rozé? Mutatunk néhány fantasztikus fogást

roze-borvalogatas-etelekhez
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A rozé borról most biztosan neked is a fröccs jut elsőre az eszedbe. Azonban, ha nem öntöd fel szódavízzel, fantasztikus ételek mellé passzolhat.

A rozé sokáig a nyári aperitifek táborát erősítette. Manapság azonban már egyre többször kerül főételek mellé is az asztalra, megannyi húsos fogás kísérőjeként, tisztán. Ahogy azonban a vörös- és a fehérborokhoz, úgy a rozéhoz sem illik minden étel és fogás.

Ahhoz, hogy párosítani tudd a megfelelő ételt a megfelelő rozéval, érdemes elmerülnöd a rozé típusaiban. Ugyanis rozé és rozé között is hatalmas különbségek vannak. 

Világos, száraz rozé

A világos, száraz rozé, amit provence-i rozénak is hívnak, egy pinot noir alapú bor, ami főként a franciaországi Loire mentén termesztett szőlőből készül. Ebben a rozéban egyszerre ötvöződik a savas fehérbor és a gyümölcsös vörösbor íze. Ha a választásod erre esik, akkor tökéletes lehet friss saláták, rizottók, tengeri herkentyűk, könnyedebb tésztaételek és grillezett hal mellé, az ideális évszaka pedig a nyár.

roze-borvalogatas-etelekhez

Könnyed, száraz rozé

A könnyed, száraz rozé kapcsán még picit időzz el a Loire-völgy mentén, amihez itt viszont már a portugál rozék is becsatlakoznak. Ez a rozé főként a görög és a török konyha fogásaihoz illik, illetve a fehér húsokhoz.

A világos és könnyű rozék után következnek a közepesen száraz változatok. Ebben a körben már inkább a kaliforniai borok hangsúlyosabbak, amelyek remekül illenek a thai és az indiai konyha ételeihez, de akár desszertek mellé is elkortyolhatod őket.

roze-borvalogatas-etelekhez

Testesebb rozék

A sokoldalú, picit már testesebb rozék, mint amilyen a dél-franciaországi Rhone vidékén és a spanyolországi Rioja vidékén termő fajta, már egy sokkal karakteresebb ízű bor, ami kiemeli például az olajbogyó, a fokhagyma, a sonka, a chorizo, a paella, a báránysült és bizonyos lágysajtok ízét is.

Gyümölcsös rozék

A célegyenesre fordulva, bátran átválthatsz a gyümölcsösebb rozékra is, amelyek általában merlot-alapokon nyugszanak. Ezek a klasszikus, élénkebb színű rozék egyben a francia konyha alappillérei is. Legyen szó egy előkelőbb homárról, lazacról, tonhalról vagy kacsáról, esetleg egy kis camembert vagy brie sajtról, bátran bonts fel egy palack drágább, francia rozét.

roze-borvalogatas-etelekhez

Nem meglepő, de a gyümölcsös rozé borok között is van lágyabb és testesebb bor. A testesebbeket általában cabernet-ből vagy syrahból készítik, földrajzilag pedig a kaliforniai, chilei és ausztrál vidékek jellemző bora. Igaz, ami igaz, ezek testességre már inkább a vörösborok felé hajlanak, és alkoholtartalmuk is magas, ők a rozék királynői. Főként grillezett és fűszeres ételek mellé válaszd, hiszen könnyed, gyümölcsös aromájukkal frissességet adnak a sültek ízéhez.

Rozé pezsgő

Az exkluzivitás felé véve az irányt, zárásként a rozé pezsgőről se feledkezz meg! Az úgynevezett pezsgőborok ugyanis tökéletesek lehetnek zsírosabb ételek mellé. Így passzolhatnak a rántott húshoz, a kacsához, a füstölt húsokhoz, de még a hamburgerekhez is. Tisztán és koktél kíséretében is bátran fogyaszd!

roze-borvalogatas-etelekhez

A rozé és a vörös húsok

Elsőre merésznek tűnhet, hogy vörös húshoz rozé bort tölts, pedig minden csak választás kérdése, ez a borfajta ugyanis fokozza például az ételek borsos jegyeit. Nem lőhetsz mellé egy testesebb rozéval, ha steaket vagy marhasültet készítesz. A legjobb választás a már említett provence-i rozé vagy a korzikai rozé bor.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon