Ezért ne öntsd ki a savanyúság levét – Az edzés utáni regenerálódásban is segít
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Egyáltalán nem ördögtől való meginni a savanyú levét, csak nem mindegy, melyikét, inkább a saját magad által készítettet válaszd, vagy termelőtől vegyél.
A nagyszüleim mindig megitták a savanyúságok levét, egyrészt, hogy ne vesszen kárba, másrészt azt állították, hogy az emésztésüknek is jót tesz. Nekem túl tömények ezek az ecetes levek, de ha tartósítószer nélkül készült változatot veszel, akkor érdemes pár kortyot inni belőlük, még akkor is, ha túl intenzívnek találod, hiszen nemcsak az emésztésednek segít, hanem még az immunrendszerednek is jót tesz. Elég csak a házi savanyú káposzta levére gondolni, amelyben rengeteg C-vitamin van, valamint sokan még fogyókúrás céllal is isszák.
Készítsd el otthon ezt a káposztasalátát, és az biztos, hogy a leve sem fog kárba veszni, nyugodtan megihatod. A vasárnapi rántott hús is elképzelhetetlen savanyúság nélkül, itt olvashatsz arról, hogy az élvezeti értéke mellett mennyi mindenre jó még a savanyított zöldség.
A savanyúságok általában fermentálással készülnek, vagyis sós lében erjesztik a zöldséget, az erjedés az alapanyag saját baktériumainak segítségével jön létre. A másik módszer szerint víz-ecet-cukor-só négyesével öntik fel a zöldségeket. A fermentált káposzta receptjét itt találod. A zöldségek savanyításához használt folyadékban nagyrészt só és víz van, amelyet nyugodtan megihatsz, például nagy melegben segít egyensúlyban tartani a sóháztartásod.
Főzéshez, ételkészítéshez is felhasználhatod
Ha nem szeretnéd csak úgy felhajtani, akkor pluszízt adhat a különböző ételeknek. Ha pácot készítesz vagy húst marinálsz, akkor használj hozzá sima ecet helyett valamilyen savanyúságlevet. Nem csak a rostjait lazítja fel, a fűszeres íz beleivódik a húsba, sokkal finomabbá, puhábbá téve azt. Ragukba is nagyon jól illik a savanyú leve, de ha épp semmi ötleted nincs, akkor csak vágj fel friss zöldségeket, dobáld bele őket a lébe, és máris lesz új savanyúságod.
Házi majonézbe is öntheted citromlé vagy borecet helyett. Ha nem majonézes dresszinget készítesz, akkor csak önts a zöldsalátára a savanyú levéből, pici balzsamecettel még ízesítsd, és máris kész a szuper öntet. Ha krémesebbé szeretnél tenni egy pürét, nyugodtan önts bele egy keveset a léből.
Edzéskor is ihatod
Ha intenzíven mozogsz, akkor – főleg nyáron, de télen is – izzadsz, amivel nemcsak vizet, hanem elektrolitokat is vesztesz. Ha nem pótolod ezeket, akkor először a teljesítményed fog romlani, de hosszabb távon ki is száradsz. Ilyenkor mennyire jól jön valamilyen sós folyadék, amelyben nátrium, kálium és magnézium is van, pont azok az ásványi anyagok, amelyekkel a tested tovább tud működni. Érdemes kipróbálni sportitalok helyett a savanyúság levét, természetesen először edzésen, hogy azért ne egy versenyen érjen meglepetés, ha mégsem bírja a gyomrod.
A fogyásod és az egészséged is támogatja
Ha le szeretnél adni néhány kilót, a megfelelő étkezés és a sport mellé nyugodtan idd a savanyúság levét. Miután a lé stabilizálja a vércukorszinted, így nem fognak rád törni falási rohamok, a lében lévő probiotikumok pedig az emésztésedre lesznek jó hatással. Az erjesztett zöldségekből álló savanyúság vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz, sejtvédő hatásuk van, a krónikus betegségek, a daganatok, a szívbetegségek kialakulásának kockázatát is csökkenthetik. Ebben az esetben ne csak a levet idd, hanem edd az egész savanyút is.
Fotó: Getty Images