
A 10 legjobb szilveszteri vendégváró: pogácsa, perec, sajtos rúd

Cikkek


Habkönnyű túrófánk egyszerűen: magától megfordul sütés közben

Pofonegyszerű banánfánk 20 perc alatt: alig valamiből készül
Ropogós

Káprázatos házi körtelekvár: a vaníliától édes és illatos

Toszkán babos szendvics: indítsd a napot olasz módra

Áfonyás pohárdesszert citromkrémmel: mutatós desszert fél órán belül

Laktató karfiolsaláta sütőben sült zöldségekből: tápláló köret vagy ebéd

Krémes spenótos gnocchi gombával: egyserpenyős receptet mutatunk
Szilveszterkor a sós sütik a legnépszerűbbek, mutatjuk, miket érdemes a vendégváró asztalra pakolni.
A cikk létrejöttét a PICK támogatta.
Az év utolsó napján egybegyűlnek a családtagok és barátok, hogy együtt várják a következő esztendőt, búcsúztassák az évet. Ilyenkor minden házigazda kitesz magáért, az ünnepi asztalra rengeteg finomság kerül.
A hagyományos szilveszteri menü tájegységenként és családonként változik. Lencse, virsli, malacsült és hideg saláták biztos, hogy sok helyen felkerülnek az asztalra, és a sós sütemények sem hiányozhatnak. A szilveszteri iszogatás, beszélgetés vagy csendes tévénézés mellé jólesnek a sós harapnivalók. Recept-összeállításunkban a kedvenceinket mutatjuk. Te melyiket fogod elkészíteni?
Szilveszteri túrós-krumplis pogácsa
A szilveszteri pogácsa tésztája túróval és burgonyával készül. Mutatós finomság, mely a látszat ellenére egyszerűen összedobható. A pogácsa tésztája vajjal és zsírral is készülhet, ami pedig igazán vonzóvá teszi, az az elkészítése, hisz keleszteni és hajtogatni sem kell.

Túrós-szalonnás pogácsa
A túrós pogácsa egyszerűen készül, a kelesztés és a dagasztás elmarad. A tésztájában szalonna roppan, mely remekül illik a túróhoz. Az ízesítésénél a sóval csak óvatosan, mivel a bacon is sós. Ha kicsit pikánsabbá varázsolnád, akkor frissen őrölt borssal dobd fel a pogácsát.

Szakállas pogácsa
A szakállas pogácsa régi kedvenc, mely borzas és kócos néven is ismert. A különleges finomság tésztájába egyáltalán nem kerül térfogatnövelő, mivel nem kell nagyra emelkednie. A kisült érmék sajtkrémmel lesznek összeragasztva, majd reszelt sajtba forgatva nyerik el végleges formájukat. A pogácsa elkészítése időigényes, de különleges alkalmakkor megéri rászánni az időt.

Házi tökmagos pogácsa
A tökmagos pogácsa akkor az igazi, ha szép nagyra nő, ezért csak akkor állj neki, ha van időd, mert a tésztának bőven kell pihennie. A másik titok a hajtogatás, így lesz réteges, a tejfölnek köszönhetően pedig puha és rugalmas. Ez az álomtextúra napokig élvezhető, épp ezért érdemes nagyobb adagban gyártani.

Virslis tekercs kelt tésztából
A virsli a szilveszter egyik kötelező finomsága, melyből pompás vendégvárót kínálhatsz. Az egyik legegyszerűbb változatban a virslidarabkák leveles tésztába csomagolva sülnek készre. Ha azonban időd engedi, kelt tésztába bugyoláld a virslit, a foszlós ruhába rejtve sokkal finomabb. A falatkák mellé mustárt és ketchupot is kínálhatsz.

Túrós-sajtos rúd
A szilveszteri vendégváró asztalon a sajtos rúd is nagy népszerűségnek örvend. A finomságból sokféle recept kipróbálható: az egyik legjobb a kínálatból a túrós-sajtos változat, mely lefedve tárolva puha, ha viszont szabad levegőn áll, akkor kellemesen roppanós textúrában élvezhető. A vendégváró tésztáját tehén- és juhtúróból is elkészítheted, a sajton pedig nem érdemes spórolni.

Sonkás-sajtos perec
A sonkás-sajtos perec igazi különlegesség, a tésztája puha és gazdag, melynek nem lehet ellenállni. Az omlós textúra a kacsazsírnak köszönhető, mely ízben is pluszt ad a tésztához, és ha ennyi nem lenne elég, ott van még a sonka és a sajt is. Gusztusos harapnivaló, melynek biztos, hogy óriási sikere lesz a vendégek körében.

Sós perec falatnyi kiadásban
A sós perec eszméletlenül jó partikaja, mely mellé a mártogatós is remekül illik. A finomság tésztája a sós bajor perecével azonos, csak épp a formája más. A tészta textúrája rugalmas és puha, ami a szódabikarbónás vízben történő főzés során alakul ki. Csak az előfőzés után mehetnek a falatok a sütőbe pirulni.

Pizzás háromszög
A Hámán-táska hagyományos purimi étel, mely sós és édes változatokban is kipróbálható. A finomságot az év más szakában is érdemes elkészíteni, szilveszterre is találni pompás receptet. Ilyen ez a pizzás változat, mely leveles tésztából egyszerűen kivitelezhető.

Hagymás rudacska
A hagymás rudacska csodálatos finomság, melyet pillanatok alatt elkapkodnak a vendégek. A tésztát dinsztelt hagyma gazdagítja, ettől lesz ellenállhatatlan, a puha állagáért a vaj és a zsír keveréke felel. A finomság tetejét egyszerűen szórd meg szezámmaggal, de nélküle is megsütheted.

Pickolino. Gyors megoldás az ünnepekre
Finom Pickolino virslik a már megszokott minőségben kicsiknek és nagyoknak, hogy mindenki megtalálja a kedvencét az ünnepek alatt is.

Promóció
Fotók: Getty Images, Botos Claudia/Sóbors, Sági-Kühn Zsófia/Sóbors, Szász Eszter