Milyen is a jó szaloncukor tulajdonképpen?

Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Bármilyen terméket vásárolunk, alaposan el kell olvasni, mit tartalmaz, ha pedig nincs ráírva, másikat választani - különösen igaz az ez a szaloncukrokra. Egy ideális világban a hús húsból, a májkrém májból, a szaloncukor pedig csokoládéból és más, valódi alapanyagokból készülne, de ez a valóságban a legrintkábban van így.

A szaloncukrok különösenkiváló táptalajt biztosítanak a rettenetes pótlék-anyagoknak, ezért soha nem szabad a csomagolás vagy a márka után menni, és mindig, de mindig el kell olvasni az összetevők listáját. Gondolnánk, hogy a cukor egészségtelen, de lehetnek itt jóval cifrább veszélyes dolgok a cukornál.

Hidrogénezett növényi zsír

A legnagyobb ellenség, amiben szaloncukor bővelkedhet, az a transzzsírsav. A  probléma a bevonómassza, amelybe a legtöbb szaloncukrot mártják csokoládé helyett. A bevonómasszáknak nagyon alacsony a kakaóvaj tartalma, a szabályozás szerint akár öt százaléknál sem kell többnek lennie. A maradék 85 százalékot pedig ki kell pótolni valamivel, ami az esetek többségében növényi zsír. 2014 óta elvileg nem lehet olyan terméket forgalomba hozni Magyarországon, aminek az egészségügyi határértéket túllépi a transzzsírsav tartalma. Ettől még persze ugyanúgy tekintélyes mennyiségben lehet jelen egyes termékekben, szóval ha lehet, kerüljük a "hidrogénezett növényi zsír" nevű összetevőben bővelkedő szaloncukrokat. A transzzsírsavak növényi olajok ipari feldolgozása közben termelődnek, és nagyon károsak a szív-és érrendszerre.

szaloncukor

Színezékek

A zselés szaloncukrok állnak a leginkább mesterséges alapanyagokból, hiszen a zselé voltaképpen sűrített, színezett cukorszirup. A mesterséges színezők sem a barátaink, különösen az E102-es kódot érdemes kerülni. Ennek az adalékanyagnak többféle egészségkárosító hatásai is lehetnek, állítólag hiperaktivitást okozhat gyerekeknél és allergiás reakciókat is kiválthat, több országban már betiltották a használatát. 

Álmaink szaloncukra

Az legjobb minőségű szaloncukorban magas kakaóvajtartalmú csokoládé, cukor, és ha már, akkor valamilyen természetes zselésítő anyag (például pektin) található, viszont nincsenek bennesem színezékek, sem növényi zsírok, se más mesterséges adalék. Az ilyen, ideális szaloncukor valószínűleg jóval drágább lesz, mint a többi, de inkább kevesebbet vegyünk, de jót, mint rosszat. 

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon