Kolozsvári szalonna, bacon vagy főtt császár? Mutatjuk, melyiket mire érdemes használni

szkocover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Rengetegféle szalonnával lehet találkozni, vannak húsosabbak, zsírosabbak, sózottak vagy füstöltek, mindegyik más, mindegyiket máshogy érdemes használni, fogyasztani.

A szalonnák közül talán a bacon örvend a legnagyobb népszerűségnek, amely jó ropogósra sütve fantasztikus. Azonban nem szabad megfeledkezni arról, hogy rengetegféle szalonna közül lehet válogatni. Van, amelyiket füstöléssel tartósítják, van, amelyiket sózzák. A szalonna tartósítása nem csak azt a célt szolgálja, hogy több ideig álljon el a hús, pluszt ízt is ad neki.

Régebben főként a padláson vagy a spájzban tartották a szalonnát, ma már majdnem mindenki a hűtőt választja inkább. Sajnos a szalonna gyorsan romlik, amikor már penészes vagy avas, soha ne edd meg, mert akkor már nem alkalmas a fogyasztásra!

szkoct1

Erdélyi szalonna

A kedvelt fokhagymás zamatú szalonna a sertés hasaaljából készül. A szalonnát sós, fokhagymás vízben abálják, vagyis 100 foknál alacsonyabb hőmérsékleten, lassan, hosszú ideig főzik. A főzés után füstölni szokták. Ezt a szalonnát pirosra sütve érdemes fogyasztani, de ételekbe is kerülhet, például rakott krumpliba.

szkoct5

Abált vagy csécsi szalonna

Tokaszalonnának is szokták hívni, mivel a sertés tokájából készül. A tokaszalonnát is abálni szokás, hagyományosan sós, fokhagymás vízben, azonban, ha szeretnéd, mehet a főzőlébe babérlevél és szemes bors is. Főzés után kaphat még plusz fűszert a szalonna, érdemes kipróbálni rozmaringgal bedörzsölve, de hagyományosan pirospaprikával szokták megszórni. A főzés után kenyérrel és hagymával érdemes fogyasztani, de sütésre is alkalmas.

Kenyérszalonna

A sertés hasaaljából, az alsó vékony zsírrétegből készül. Sózzák, pácolják, majd füstölik. A magyar konyhában nagyon szeretik, van, aki kenyérrel és hagymával fogyasztja, de magyaros ételek alapjaként is hasznát lehet venni. Saját zsírján lesütve húsokra szokták tenni, például cigánypecsenyére, de kerülhet lecsóba vagy lebbencsleves alá, sőt, tojásos nokedlibe is belekeverhető.

szkoct6

Főtt császárszalonna

A sertés oldalából készül, sós vízben főzik, néha pedig füstölik. A főzéssel készült gyorsan romlik, 4-5 napig lehet tárolni. Ez a szalonna nagyon finom beirdalva, pirosra sütve, de sütés nélkül, kenyérrel falatozva is isteni.

szkoct4

Csemegeszalonna vagy zsírszalonna

A sertés bőrös, hátsó része, sózzák, pácolják, majd füstölik. A zsíros szalonna remek nyársalapanyag, de pörcöt is érdemes belőle sütni.

Teaszalonna

A sertéskarajon található zsírréteg a teaszalonna, amit sózás után csak lángolnak, a füstölés elmarad. A teaszalonna nagyon jól illik rakott ételekbe, különösen a savanyú- vagy kelkáposztával készült rakottasokhoz.

szkoct2

Kolozsvári szalonna

A bableves, székelykáposzta és a tarhonyás ételek nélkülözhetetlen alapanyaga, sertésoldalasból készül, sózzák, pácolják és füstölik.

Sós szalonna

A sertés hátából készül, a neve tökéletesen tükrözi, miért is sós. A szalonnát három hétig sózzák, így tartósítják, ám a hosszú folyamat ellenére nagyon gyorsan, napok alatt képes megavasodni. A szalonna főzésre is alkalmas, szárazabb szárnyasok, pulyka és csirkés ételek készítésénél is jól jön.

Bacon

A nagy kedvenc sertésoldalasból készül, pácolják, majd speciális gépben, gőzben megfőzik. A bacon nagyon sokoldalúan felhasználható. Jó rántottás reggeli mellé pirosra sütve, májat vagy zöldségeket lehet vele körbetekerni, de még hot dogba vagy hamburgerbe is kerülhet.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon