A 10 legjobb recept a szilveszteri bulira: italok, vendégvárók, sütik
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Nincs szilveszter partifalatok nélkül, akár a családdal, akár a barátokkal várod az éjfélt, mindenki örülni fog egy-egy édes vagy sós nasinak vagy egy finom koktélnak.
Mindegy, hogy nagy társaságban vagy szűk körben ünnepled a szilvesztert, nem telhet el az este nassolás nélkül, készíthetsz isteni sós ropogtatnivalókat, édes sütiket, de finom pezsgőalapú koktélokat is.
Az alábbi válogatásban nem tértünk ki a főételekre, de ha több időd/kedved van, készíts kocsonyát, illetve valamilyen lencsés fogást, amit rögtön éjfél után tálalhatsz, legyen az egy egyszerű, könnyed lencsesaláta vagy egy tartalmas lencsefőzelék, ami felszívja az alkoholt.
Sajtos tekercs
A legegyszerűbb vendégváró mind közül a leveles tésztából készült tekercs, a kész lapot szinte bármivel megkenheted, legyen az édes vagy sós töltelék. Ha ahhoz van kedved, húsosan, bolognai raguval vagy sonkával is felturbózhatod a csigát, de simán, sajttal megszórva és tojással lekenve is mennyei lesz.
Tésztába göngyölt virsli
A leveles tészta vonalán maradva mindenképp meg kell említeni talán az egyik legnépszerűbb szilveszteri vendégvárót, a leveles tésztába göngyölt virslit. Kevés alapanyagból és szinte semmi munkával készül a partifalat, de feldobhatod egy-két trükkel: kend meg a tésztát ketchuppal vagy majonézzel, szórd meg a tekercsek tetejét szezámmaggal vagy sajttal, és még finomabb lesz a nassolnivaló.
Túrós pogácsa
Az előzőeknél időigényesebb a hajtogatott pogácsa receptje, de megéri a belefektetett munkát, mindenki imádni fogja, főleg, ha ezt a túrós verziót készíted el. A tésztája nagyon omlós lesz, amit a túró mellett a tejfölnek és a zsírnak köszönhet, de érdemes reszelt sajtot is dolgozni bele. A hajtogatást ne spórold meg, attól lesz szép réteges a tészta.
Sós rúd
Szintén egy kelt tésztás finomság a sajtos rúd, amely nem hiányozhat a szilveszteri asztalról. Hogy igazán finom és omlós legyen, a tésztáját sajttal, tejföllel és vajjal gazdagítsd. Adj neki elég időt, hogy szépen megkeljen, utána indulhat a tészta formázása, díszítése. A tetejére szórhatsz sajtot, köménymagot, mákot, szezámmagot, lenmagot is.
Kaszinótojás
Ha azt az ételt kellene megneveznem, ami a szilveszterről először az eszembe jut, a kaszinótojást mondanám. Ha a sok sós péksüti és ropogtatnivaló mellé valami krémes, hideg finomságot is tálalnál, mindenképp készítsd el ezt a receptet. A töltött tojások franciasaláta-ágyon pihennek és egy, a tartármártáshoz hasonló szószt kapnak a nyakukba, mennyei lesz a végeredmény.
Szilveszteri linzer
Ennyi sós nass mellé kötelező valami sütit is készíteni, az egyik legjobb választás a mutatós szilveszteri linzer. Két színben készül az omlós tészta, van egy adag kakaós és egy adag vaníliás, érdemes őket úgy összeilleszteni, hogy az egyik fele ilyen, a másik olyan legyen. A lapok közé bármilyen édes töltelék kerülhet, lekvár, de akár nutella is. A hagyományos linzerrel ellentétben ennek a tésztájába sütőpor is kerül.
Pezsgős fánk
Ha szilveszter, akkor pezsgő, de nem csak koccintani érdemes a buborékos itallal, sütemények tésztáját vagy éppen krémjét is feldobhatod vele. Ennek a fánknak az alapjába, de a díszítésként használt mázba is kerül pezsgő, amelyből érdemes szárazat választani, mert bőven lesz mellette porcukor is. Az italtól levegős lesz a tészta, az édes máz pedig nagyon különleges, ünnepi díszbe öltözteti az édességet.
French 75
Ha már pezsgő, térjünk is át a koktélokra, rengetegfélét készíthetsz a buborékos italból. A French 75 egy nagyon letisztult, elegáns koktél, amely ráadásul 4 hozzávalóból, pillanatok alatt elkészül, és egyszerre friss és üde, de azért ütős is egyben. Az alapja pezsgő, de gin is kerül bele, illetve egy kevés citromlétől savanykás, a cukorszirup pedig édes irányba viszi el.
Almás-fahéjas mimóza
A pezsgőalapú koktéloknál maradva meg kell említeni a mimózát, amely hagyományosan reggeli ital, de plusz alkohollal és ízekkel felturbózva a szilveszteri buliban is megállja a helyét. Ebben a verzióban a pezsgő mellé alma, pontosabban cider kerül, így ütős lesz a végeredmény, illetve egy kis fahéj gondoskodik az ünnepi hangulatról.
Gyümölcsbólé
Bólé sokféleképpen készülhet, de ami nem hiányozhat belőle, az az édes vagy száraz bor, valamilyen tömény szeszes ital és a rengeteg gyümölcs, illetve a legtöbb változat pezsgővel is kiegészül, ahogyan ez a recept is. A gyümölcsöket ízlésed szerint válogasd össze, használhatsz szezonálisat, de akár befőttet is.
Fotók: Getty Images, Szász Eszter/Sóbors