![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Színes ételek a szürke napokra - Melyikben milyen vitaminból van a legtöbb?
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A sötét, hideg idő sok ember életét megkeseríti. A téli időszámítás uralkodik, úgyhogy délután ötkor már teljes a sötétség, és mire egyet pislogunk, már négykor lesz a naplemente. Ilyenkor az embernek nincsen kedve semmihez, legszívesebben ki se dugná az orrát otthonról.
A téli depresszió általában november elején kezdődik és egészen tavaszig tart. Nagyon sokat számít a hideg, szürke napokon, hogy milyen színekkel vesszük körbe magunkat. Színes otthonba hazaérni, színes ruhákba öltözni - ezek mind-mind segítenek feldobni az egyhangú, sötét napokat, de ugyanez igaz az ételekre is. Főzzetek minél színesebben, és meglátjátok, hogy rögtön jobb hangulatba kerültök egy-egy színpompás étel láttán.
Ahogyan tanultuk is még az általános iskolában, vannak meleg és hideg színek. Ilyenkor a szabadban - főleg délután, a munka vagy iskola lejárta után - csak a hideg színek vesznek körül minket, de nekünk szükségünk van egy kis melegségre is. Különösen a citromsárga és a narancssárga színű ételek vidítanak fel ilyenkor, azok szó szerint egy kis napsütést hoznak az életünkbe.
Banán, kukorica, citrom, sárga kaliforniai paprika - ezek az alapanyagok mind gondoskodnak a citromsárga színről, ráadásul télen is beszerezhetőek. Lehet - sőt biztos -, hogy a konzerv kukorica nem az igazi, de nagyon sok ételt fel lehet dobni már azzal is, ha csak feltétként rátesszük; banán, citrom és kaliforniai paprika pedig mindig kapható a szupermarketekben. Ráadásul a citromsárga színű ételek rengeteg vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaznak, amelyek az immunrendszerünket is erősítik és gyulladáscsökkentő hatással is bírnak.
A narancssárga színről a narancs, répa, mandarin, sütőtök gondoskodik, de nyugodtan használjunk sárga fűszereket is, mint például a kurkuma, a sáfrány vagy a curry. A sütőtök ráadásul abszolút szezonális, készítsünk belőle minél többféle fogást, krémlevest, sütőben sült verziót, süteményt. A narancssárga színű ételekben különösen magas a vitamintartalom, mind az A-, mind a C-vitaminban bővelkednek, a karotinoid pedig erősíti az immunrendszert.
![narancssargaetelek](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2909/29091/290918/29091843_16d00b05939ee0b0f25af0a6d1b7ff06_wm.jpg)
A piros és a rózsaszín is feldobja a szürke hétköznapokat: ez lehet piros kaliforniai paprika, paradicsom, chili, gránátalma, cékla, grapefruit, piros alma. Ezek az ételek is tele vannak vitaminnal, ráadásul a piros zöldségekben és gyümölcsökben likopin található, amely a rák és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát csökkenti, gátolja a stroke kialakulását és a vérkeringést is serkenti.
Fontosak a lila színek is, erről a padlizsán, a szilva, lila káposzta gondoskodik, de ugyanilyen szükségesek a zöld színű ételek is, mint a saláta, brokkoli, zeller, zöld alma, kivi. A lila színű ételek a legjelentősebb antioxidánsok, ugyanis egy antioxidáns flavonoid színezi őket lilára. A zöld színű zöldségek, gyümölcsök klorofillban bővelkednek, ezért méregtelenítő hatásúak, tisztítják a vért és hozzájárulnak a máj hatékony működéséhez.
Ha nem jutunk hozzá frissen a gyümölcsökhöz vagy zöldségekhez, akkor megvehetjük őket aszalt változatban is, az aszalt szilva, sárgabarack, áfonya, meggy mind-mind elérhetőek a nagyobb üzletekben. Most pedig nézzünk meg pár receptötletet ezekkel a színes alapanyagokkal, hogy egy kis napsütést vigyünk a szürke napokba.
Készíthetünk narancsos-gránátalmás salátát. Se perc alatt kész van, frissítő és színes vitaminbomba. A narancsot és a gránátalmát a spenót és a mogyoróhagyma egészíti ki ebben a receptben, és egy mustáros, ecetes, narancsleves dressing koronázza meg az egészet. Nincs más dolgunk, mint összevágni a gyümölcsöket/zöldségeket, és nyakon önteni őket a borecetes-mustáros szósszal. Egy könnyed téli vacsorának tökéletes választás lehet.
Céklából ezerféle finomságot készíthetünk, de talán az egyik legjobb párosítás az, amikor kecskesajt, dió és tojás egészíti ki. A céklát meg kell sütni, utána összedarabolni, majd mehet hozzá a főtt tojás és a pirított dió. Ennek a salátának is nagyon jól áll a gránátalma és a borecetes dressing. Végül a kecskesajt teszi fel az i-re a pontot, így nemcsak egy színekben, hanem ízekben is gazdag étel lesz az eredmény.
![ceklasalata](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2908/29087/290874/29087429_07a4e1740b16806299ac7acd830b39c1_wm.jpg)
Ha még ennél is tartalmasabb fogást szeretnénk készíteni, akkor csináljunk sáfrányos bulgurt vagy rizst. A sáfránnyal beszínezett köretünket a zöldségek kavalkádja teszi főétellé. Piros kaliforniai paprika, cukkini, paradicsom kerül bele, de ehhez az ételhez is nagyon jól passzol a pörkölt mandula vagy mogyoró, illetve a kecskesajt. Mehet még bele chili és citromlé is, úgyhogy tényleg egy vitamingazdag, színekkel tarkított főételt tehetünk le az asztalra.
A végére pedig egy nagyon gyors és egyszerű receptet tartogattam: grapefruit, kelkáposzta és avokádó találkozásából jön létre ez a saláta. Felvágjuk a zöldséget és a gyümölcsöt, sózzuk, borsozzuk őket, meglocsoljuk olívaolajjal és készen is vagyunk.
Fotók: Shutterstock