Nincsen olyan, hogy szuperétel, csak egészséges táplálkozás van

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az utóbbi években félévente vesznek elő újabb olyan ételeket, amelyeket szuperélelmiszerként neveznek meg, azt az érzést keltve, mintha az adott egyetlen alapanyag minden mást magában foglalna, sőt, mintha azt az egyet elfogyasztva másra már nem is lenne szükségünk.

Ilyen volt pár éve a goji bogyó vagy a chia mag, de a brokkolit és egy csomó más növényt, magot vagy zöldséget neveztek már ki szuperételnek. Most egy fontos cikkben Mark Bittman gasztronómiai szakíró és David Katz dietetikus azt igyekeznek bebizonyítani, hogy ez a fogalom nem létezik.

Valójában bármelyik zöldség vagy gyümölcs szuperélelmiszer lehetne

Tény, hogy vannak olyan ételek, amelyek elképesztően széles tápanyagprofillal rendelkeznek, közben kalóriaszegények, mégis laktatóak. Ha azonban jobban belegondolunk, mondják a cikk írói, tulajdonképpen ezekkel a tulajdonságokkal rendelkezik minden zöldség és gyümölcs, hüvelyes, teljes értékű gabona és mag. Amikor egyet-egyet kiemelnek ezek közül,  valamiféle misztikus varázserőt csatolnak az adott élelmiszerhez.

Ez általában kétféleképpen történik: vagy egy olyan alapanyagot húznak elő, ami még nem ismert szélesebb körben, mint a goji bogyó, vagy, újabban nálunk inkább ez a jelenség figyelhető meg, egy régen jól ismert élelmiszert világítanak meg új oldalról és kiáltanak ki szuperételnek. Ezek általában valóban magas tápanyagtartalommal rendelkeznek, de önmagukban nem tesznek csodákat.

szupere tel 1

Táplálkozzunk egészségesen

Nincs az a szuperegészséges étel, amitől egycsapásra egészségesek leszünk, ha máskülönben nem táplálkozunk változatosan és kiegyensúlyozottan - állítják a cikk szerzői. Soha nem érdemes az egyes ételek hatásait vagy az egyes alapanyagok felépítését tekinteni, mindig az egész képet, a teljes táplálkozási rendszert kell megfigyelni.

Ezen a vonalon továbbhaladva fontosnak tartják hangsúlyozni azt is, hogy nincs egy leírható, tuti biztos diéta, hiszen sokféleképpen lehet egészségesen és változatosan étkezni, ha a diéta alapját teljes, értékes, kiegyensúlyozott, minimálisan feldolgozott és főleg növényi alapanyagok alkotják. 

A kiegyensúlyozottság a kulcs

Ahogy nem létezik szuperétel, úgy nem öl meg semmi egy csapásra, ami egészségtelen. Ha a táplálkozásunk az imént leírtak alapján bizonyul kiegyensúlyozottnak, akkor nem fogunk mindent felborítani egy-egy szelet süteménnyel vagy üdítővel. Mindig a teljes rendszer és az abban fennálló egyensúly számít, nem az egyes apró elemek - akkor is, ha rossz vagy ha jó élelmiszerekről van szó. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük