Izgalmas bortúrák tavaszra: nem csak az italok, a tájak is csodásak

pannonhalma
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tavaszi hónapok ideálisak arra, hogy felfedezd a magyar borvidékeket és borokat. Egyre több pincészet kínál komplex élményeket a hozzájuk látogatóknak pince- vagy dűlőlátogatással, gasztronómiával, többféle borkóstolási ajánlattal, akár még szállással is.

Noha akkora előkészületeket nem igényel egy pincészet meglátogatása, érdemes mindenképpen egyeztetni a borászattal időpontot, hogy mikor érkeznél és milyen programot, kóstolót szeretnél igénybe venni, hiszen csak kevés helyen van állandó nyitvatartás és személyzet arra, hogy az éppen betoppanó vendégekkel foglalkozzon. Az élmény is jobb lesz, ha előzetesen rászánsz némi időt a tervezésre és a szervezésre.

Az a legegyszerűbb, ha a pincészetnél alszol, viszont ha máshol van szállásod, akkor készülj fel arra, hogy a borkóstoló után hogyan jutsz el a pincészettől oda, van-e valaki a társaságban, aki nem iszik, vagy van-e helyben taxi vagy más sofőrszolgáltatás. Esetleg egy rövidebb séta is belefér ilyenkor.

Gere Attila Pincészete – Villlány

Villány mindig is népszerű úti cél volt. Az egyik legkomplexebb élményt pedig Gere Attiláéknál találni. A város központjában fekszik a Crocus Hotel, amely elegáns és kényelmes szobákkal, valamint wellness- és spaszolgáltatásokkal várja a vendégeket. Vinoterápia, masszázs, medencék, sószoba, szaunák… Érdemes itt pihenni és feltöltődni, akár egy nyugágyban a kertben olvasgatva, egy pohár gyümölcsös Frici Spritzcel a kezedben.

Gere Crocus

A Mandula Étterem a tradicionális sváb és a modern gasztronómiát ötvöző fine dining étterem, ahol a bor köré teremtenek gasztronómiai élményt. A degusztációs menü borokkal kísérve kihagyhatatlan kaland. Választhatsz a különböző borkóstoló ajánlatok közül, bérelhetsz biciklit, sétálhatsz a közeli dűlőkben vagy a pincesoron, és közben rájössz, hogy pár nap ide nem elég.

Borajánló: érdemes megkóstolni a kékfrankost vagy a fekete járdoványt, hiszen ezek a palackok limitált számban érhetők el, és leginkább helyben, a pincészetnél.

Gere bor

Pannonhalmi Apátsági Pincészet – Pannonhalma

A Pannonhalmi Főapátság a történelmük része, azt viszont lehet, hogy néhányan nem tudják, hogy jó pár éve pincészet is működik itt. Ha bejelentkezel egy pincelátogatásra, ennek keretében betekintést nyerhetsz a bencés szőlő- és borkultúra történelmébe, a borkészítés technológiai folyamataiba, valamint megkóstolhatod a borokat is.

Maga az apátság akár többnapos programot is kínál, hiszen rengeteg látnivalóval vár mindenkit. Megnézheted a bazilikát, a könyvtárat, az éppen aktuális kiállításokat, és sétálhatsz a gyógynövénykertben, az arborétumban, vagy végigjárhatod a lombkorona-tanösvényt. A gasztronómiai élményekről a Viator Étterem és a Pausa Kávéház gondoskodik, a vendégházban akár meg is tudsz szállni, ráadásul számtalan komolyzenei és dzsesszprogram közül válogathatsz.

Pannonhalmi Apátság

Borajánló: a pinot noir és a rajnai rizling remekül érzi magát a hűvös klímájú borvidéken, ahol igazi terroirborokat ad az értő kezekben.

Tornai Pincészet – Somló

A somlói táj elképesztő panorámáját egyszer mindenkinek látnia kell – például a hegy leghosszabb ideje, 1946 óta működő családi pincéjénél, a Tornai Pincészetnél, ahol egész évben nyitva tartó vinotékával, hatalmas borterasszal, üvegfalú rendezvényteremmel és étteremmel várják a vendégeket. Bejelentkezhetsz borkóstolóra, amely mellé finom borkorcsolyákból is válaszhatsz; ha csoportként érkezel, akkor külön borvacsorát is kérhetsz tőlük, az étteremben pedig a saját maguk által készített és termelt alapanyagok is megtalálhatók.

Tornai

Megnézheted a borászat saját bormúzeumát, részt vehetsz dűlőtúrán és pincelátogatáson, ahol természetesen a boroké a főszerep, és aki igazán aktív, az kerékpárt is bérelhet, hogy azzal fedezze fel a hegyet. Náluk is találunk vendégházat, amely kényelmesen, sétálva megközelíthető, ez egy ilyen élménydús nap után pluszpontot jelent.

Tornai bor

Borajánló: ha Somló, akkor a juhfarkot nem szabad kihagyni. Egyedi ízvilága és karakteressége miatt biztosan megjegyzed, ha egyszer megkóstolod itt.

Cover: Getty Images

Ezt is szeretjük