Tippek, mi alapján vegyél tojást – Érdemes szabadtartásút választani

tojáska cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tojás olyan alapvető élelmiszer, hogy sokszor anélkül emeljük le a polcról, hogy tüzetesebben megnéznénk, hogy milyen fajtát vagy honnan, milyen termelőtől vásárolunk.

Az alapvető élelmiszereken túl a tojás is olyan alapanyag, amelyből biztosan tartasz otthon. Arról, hogy a tojást szabad vagy kell-e hűtőben tárolni, itt olvashatsz. Ha pedig lassabban fogy el, mint ahogy tervezted, akkor ezzel a módszerrel tudod ellenőrizni, hogy még friss-e. 

Mindenesetre tojásra szükséged van, mert nemcsak sütemények és sós reggelik vagy ebédek alapanyaga, hanem remek fehérje-, ásványianyag- és vitaminforrás is, érdemes rendszeresen fogyasztani. A tojás, mint írtuk, nagyon változatosan elkészíthető. A legegyszerűbbnek tűnő rántottától az elegáns omlettig számos módon tálalhatod.

Amikor bevásárolnak belőle, sokan nem nézik meg, milyen tojást vesznek le a polcról, és hogy a dobozon található jelzések mit is jelentenek. Pedig érdemes megnézni a tojástartón található számokat, mert azt a fontos információt tudhatod meg belőle, hogy milyen módon tartották a tyúkokat, amelyek tojták. Ha fontos neked, hogy szabadtartású szárnyas tojásait vásárold, akkor erről az oldalról érdemes igazi házi tojást rendelned. 

tyúktartás álló

A szám sem mindegy

A tojásdobozon számok jelölik, hogy milyen formában tartják a tyúkokat. Az első számjegy az állattartási technológia kódja, amely 0–3-ig terjed. A szám minél magasabb, a szárnyast annál rosszabb körülmények közt nevelik, ez a tojások minőségére is kihat. 

0-s kód, vagyis ökológiai tartás. A tyúkok szabadon vannak, de nem ehetnek akármit, csak biotakarmányt. Ez minőségben a legjobb tojás, de miután drága a tartásuk, így ebből a fajtából viszonylag kevés van. Bizonyos szupermarketek polcain és biopiacokon vásárolhatsz ilyen tojásokat. 

1-es kód, vagyis tanyasi szabadtartás. A tyúkok szabadon szaladgálnak, kapirgálnak. Egy tyúkra 4 négyzetméter jut, éri őket természetes fény, így kiegészítő kezelésre nincs szükségük. 

tojás állóka ok

2-es kód, vagyis mélyalmos tyúktartás. Az állatok már kisebb területen élnek, mint a szabadon tartott társaik, de még mindig van helyük mozogni, nagyjából 9 szárnyas jut 1 négyzetméterre. Ugyan valamennyire tudnak mozogni, de napfény nem biztos, hogy éri őket. 

3-as kód, vagyis ketreces tyúktartás. Ahogy a neve is mutatja, itt a tyúkokat ketrecekbe zsúfolják össze. Ez a legolcsóbb módja a tyúktartásnak, egy négyzetméteren 16 szárnyas is elfér. Nem tudnak mozogni, természetes fényt sem kapnak, így muszáj őket egyéb módon kezelni. Az antibiotikumos kezelés nem tesz jót se az állatnak, se annak, aki elfogyasztja. Innen ered a tápos csirke elnevezés.  

tyúk kotlik álló

A méretre is figyelj

Ahogy a ruháknál, a tojásoknál is 4 fő méretet különböztetnek meg, amely az S-től az XL-ig terjed. Az S – kicsi: 53 grammnál kevesebb, az M – közepes: 53 és 63 gramm közötti, az L – nagy: 63 és 73 gramm közötti és az XL – nagyon nagy: legalább 73 grammos méretet jelöl. 

A tojásokat A és B minőségi osztályba sorolják, de a polcokon csak az A minőséggel találkozhatsz. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük