Így lesz tökéletes a besamelmártás: 5 dolog, amire mindenképpen figyelni kell

besamel szósz cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A besamel látszólag egyszerű alapmártás, a készítésének mégis van néhány buktatója.

A besamelmártást nagyon sokféle ételben fel lehet használni, példának okáért a lasagne egyik alapanyaga. Egyszerűnek tűnik a készítése, de van néhány szabály, amit érdemes betartani, hogy ne rontsuk el és a mártás ne a kukában végezze. 

A besamel egy alapmártás, selymessé teszi a krumpligratint, a fentebb említett lasagnét és még sok-sok egyéb ételt. Sokan azt gondolják, hogy a besamel túl zsíros mártás, pedig csak tejet, vajat és egy kevés szerecsendiót tartalmaz.

A készítésének sok buktatója van, ezeket a hibákat ne kövessük el:

Rossz adagok

Alapvetően a rossz adagok bármelyik receptet el tudják rontani, szuper, ha improvizálunk, de a tökéletes besamelmártáshoz bizony pontosan tartani kell az arányokat és a mennyiségeket. A klasszikus verzióhoz, amelyet a lasagnéhoz is használunk, 100 milliliter tejhez 10 gramm lisztet és 10 gramm vajat számoljunk. Ha egy picit testesebb állagot szeretnénk, akkor növeljük 2 grammal a liszt mennyiségét, ha 2 grammal csökkentjük, akkor pedig könnyedebb lesz, például gratinhoz tudjuk használni. 

A tej hőmérséklete

Ahhoz, hogy ne rontsuk el a mártásunkat, a tejet mindig szobahőmérsékleten használjuk. Legalább fél órával az elkészítés előtt vegyük ki a tejet a hűtőszekrényből. Ha ezt mégis elfelejtettük, akkor egy lábasban langyosítsuk meg. Nagyon vigyázzunk, hogy ne forraljuk fel, ha forró tejet öntünk a vajra és a lisztre, összecsomósodik, és akkor búcsút inthetünk a besamelnek. 

besamel szósz 1 belső

A tej adagolása

Felejtsük el a tej apránkénti adagolását, legyen egy jó elektromos habverőnk, öntsük bátran a tejet, de azonnal keverjük a habverővel, hogy ne legyen csomós. 

Állítsuk megfelelőre a lángot

Ahogy már írtam, a hőmérséklet nagyon fontos, de a láng (főzőlap) hőmérséklete még fontosabb. Amikor a lisztet összekeverjük az olvasztott vajjal, a lángot állítsuk közepesre, se túl magasra, se túl alacsonyra. Ahogy hozzáöntjük a tejet (az előző pont alapján), a lángot azonnal állítsuk a leggyengébbre. Lassan, finoman főzzük a besamelt, hogy nehogy becsomósodjon. Egy másik fontos szabály: sose hagyjuk abba a keverést, először erősebben, majd óvatosabban tegyük. 

Hagyjuk kihűlni

Mindent tökéletesen elkészítettünk, a mártásunk homogén, selymes és finom, ne rontsuk el azzal, hogy nem hagyjuk letakarva, magától kihűlni. A besamelnek, mielőtt az ételhez adjuk, kicsit pihennie kell. A legjobb, ha átöntjük egy üveg- vagy kerámiaedénybe, majd fóliával vagy sütőpapírral letakarjuk. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük