A titokzatos tonkabab - Csodafűszer vagy méreg?

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tonkabab nagyon kellemes, de intenzív aromájú fűszer, amely csak alakjában imitálja a babféléket.  Sok szóbeszéd kering róla, egyesek szerint valódi csodafűszer, mások szerint halálos méreg.

A tonkabab ráncos, fekete színű, mandula nagyságú és alakú fűszer, amelyet egészben, aprítva vagy por formájában árulnak. Aromás és elég markáns fűszer, amely nagyon komplex ízű és illatú, vaníliára, keserű mandulára, dohányra, fahéjra, de egyesek szerint az ánizsra és a szegfűszegre is emlékeztet.

A tonkabab a pillangósvirágúak családjába tartozó, hatalmas fán terem, amely az Orinoco-medencében, Dél-Amerikában őshonos. Francia Guyana, Brazília és Venezuela, valamint a nyugat-afrikai Nigéria a legfőbb termőterülete, innen exportálják a világ minden tájára. 

A tonkabab, mint csodafűszer

A tonkababot íze miatt a gasztronómiában, aromás illata miatt a parfüm-és dohányiparban használják, de kozmetikumok összetételében is gyakori. Sokan természetes illatosítóként használják szobákban vagy ruhásszekrényekben. 

Dél-Amerikában a tonkababot csodatévő termésnek tartják, amulettként hordják, varázserőt tulajdonítanak neki. Úgy gondolják, hogyha az ember tonkababot szorongatva mondja el vágyait, azok teljesülni fognak. Vannak olyan helyek, ahol rituális táncot járnak, majd elültetik a magot, amely, ha kisarjad és fejlődésnek indul, akkor az álmok valóra válnak. Néhány vidéken úgy tartják, hogy valódi afrodiziákum, a termésből és különféle gyógynövényekből teát készítenek, amelynek vágyfokozó, bódító, nyugtató, de immunerősítő hatást  is tulajdonítanak. 

tonkabab2

A tonkabab, mint méreg

Az Egyesült Államokban a mai napig tiltott a tonkabab élelmiszeripari használata. Ennek az az oka, hogy kumarint tartalmaz: ugyanis ez a kristályos vegyület nagy mennyiségben súlyos véralvadási zavarokhoz és májkárosodáshoz vezethet. Sőt, a kumarin (coumarin) kifejezés a tonkafa francia elnevezéséből (coumarou) származik, mert ebben azonosították először ezt a vegyületet.

Az 1970-es években világszerte tiltólistára került a fűszer, de azóta - az USA kivételével - már mindenütt engedélyezve van a használata. Ugyanis a kutatási eredmények kimutatták, hogy önmagában nem méreg, csak más vegyületekkel reakcióba lépve, ráadásul elképesztően nagy mennyiséget kellene belőle fogyasztani ahhoz, hogy károsan hasson a szervezetre. Kis mennyiségben (2-5 mg kumarin/1 kg élelmiszer) nyugodtan lehet használni.  

A kumarint ráadásul kivonják a tonkababból a feldolgozás során: kiszárítják, majd 24 órára nagy koncentrációjú alkoholba, rumba áztatják, fermentálják, így kioldóik a kumarin a termésből. A babot ezután újra kiszárítják, úgyhogy szinte semennyi nem marad benne a káros vegyületből.

tonkabab

A tonkabab felhasználása

A gasztronómiában nem véletlenül használják a tonkababot: ki lehet vele váltani a vaníliát, a fahéjat, de minden ételben más aromája dominál.  Íze attól függően változik, hogy mivel párosítjuk, más íze van például a csokoládéban, vajban, tejszínben. Sós ételekhez is kiváló, húsokhoz nagyon jól passzol, főként kacsa- vagy vadhúshoz, de kacsa- vagy libamájhoz is zseniális. 

Drága fűszer, 100 grammja 6000-9000 forintba kerül, de ha csak 10 grammot veszünk belőle, azt is hetekig, hónapokig tudjuk használni. Hiszen egy nagy adag ételhez elég egy tonkabab egynegyede, de kisebb adagokhoz annyi sem kell. Ha reszelve vesszük, egy késhegynyit használjunk belőle, ha egészben, akkor a szerecsendióhoz hasonlóan reszeljük az ételbe.

Ma már egyre több cukrászdában találkozhatunk tonkababos süteményekkel, csokoládékkal, fagylaltokkal, úgyhogy érdemes először kipróbálni, megkóstolni, hogy ízlik-e, és ha igen, akkor fűszerboltban vagy online tudjuk beszerezni. 

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük