Így használd fel a tavaszi újkrumplit: azt is mutatjuk, mihez ne válaszd
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
Békebeli almás béles: sok gyümölccsel, fahéjjal az igazi
Jól kenhető baconös tojáskrém: ropogós kenyérre kenve mennyei
Diós, lekváros kevert süti: tojás nélkül készül
Ropogós mandulakéregben sült csirke: belül vajpuha és omlós a hús
Itt a körteszezon! Nemcsak finom, de még a szívednek is jót tesz
Amíg tart az újkrumpli szezonja, használd fel minél többféle formában a zöldséget, sokkal gyorsabban megfő, mint az öreg, ráadásul még pucolni sem kell.
Az újkrumpli szuper alapanyag, isteni köreteket készíthetsz belőle, zöldfűszeresen, vajasan, de más formában is mennyei lesz. Nagy előnye, hogy nem kell pucolni, a hártyaszerű héját könnyedén ledörzsölheted róla, utána pedig már dolgozhatsz is vele. Egészben főve is pillanatok alatt készen van, és majdnem mindenhez felhasználhatod, amihez az öreget.
Az újkrumpli nem egy külön burgonyafajta, hanem szimplán az öreg zsenge, fiatalabb változata. Az újkrumpli bővelkedik káliumban, C-vitaminban, többféle B-vitaminban, és magas a rosttartalma, főleg a héjában, ezért sem érdemes megpucolni.
Alacsony a kalóriatartalma, ennek köszönhetően diétába is beilleszthető, és magas a víztartalma, emiatt viszont nem minden ételhez alkalmas. Picit enyhébb, édeskésebb az íze, mint az öregnek, ugyanis a benne található cukor még nem alakult át keményítővé.
Mi az, amihez ne válaszd?
Magas víztartalma miatt pürének, krémlevesnek ne újkrumplit válassz: ha krumplinyomóval pépesíted, nem krémes és selymes, hanem vizes lesz a köreted/levesed. Szintén nem alkalmas tésztának: krumpligombócot vagy -nudlit ne ebből gyúrj, mert nagyon sok lisztet fog felvenni, kemény, tömör lesz a végeredmény. Olajban se süsd: egyrészt a benne található víz miatt fröcsögni fog a zsiradék, másrészt nem lesz belőle ropogós sült krumpli.
Mihez érdemes használni?
Párolva, sütőben sütve, egytálételbe főzve tökéletes lesz: arra figyelj, hogy nem kell hozzá sok zsiradék, ugyanis sok vizet enged majd ki magából. Vásárlás után minél előbb érdemes felhasználni, ugyanis ha sokat áll, veszít a víztartalmából, nem lesz már olyan zsenge, illetve nem is tárolható olyan hosszú ideig, mint az öreg, mivel nagyon vékony a héja, gyorsabban megrohad. Meghámozni nem szükséges, de ha van rajta hártyaszerű héj, folyó víz alatt dörzsöld át alaposan.
Készülhet belőle:
- Sütőben sült újkrumpli
- Újkrumplis focaccia
- Nizzai saláta
- Pesztós újkrumpli
- Kapros-vajas újkrumpli
- Paprikás krumpli
- Főzelék
Sütőben sült petrezselymes újkrumpli
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 kilogramm újkrumpli (kisebb)
- 1 csokor petrezselyem
- 2 evőkanál olaj
- 1 evőkanál zsír
- ízlés szerint só
Elkészítés:
A krumplit tegyük egy tál vízbe, és körömkefével dörzsöljük le róla a piszkot. A héját nyugodtan rajta hagyhatjuk. A kis szeműek maradhatnak egészben, a nagyobbakat vágjuk félbe.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A petrezselymet vágjuk apróra.
A krumplit tegyük egy tálba, öntsük rá az olajat, kanalazzuk rá a zsírt, sózzuk meg, és forgassuk össze. Ízlés szerint a zsír elhagyható, de úgy krémesebbre sül a belseje.
A krumplit tegyük egy tepsibe, öntsük rá a zsiradékot, majd süssük 30 percig. Szórjuk rá az összevágott petrezselymet, és süssük még 10 percig.
Forrón tálaljuk.
Fotók: Getty Images