Ezeket az újkrumplis recepteket készítsd el: a szezon kedvencei lesznek
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az újkrumplit egyszerűen nem lehet megunni, teljesen új dimenziót nyit a télen megszokott öregkrumpli után, ráadásul előbbit akár diétába is beillesztheted.
A nyár egyik legjobban várt zöldsége az újkrumpli, amelynek a kezdeti kicsit magasabb ára elég hamar lecsökken, és semmi nem gátol meg abban, hogy minél többször készíts belőle változatos fogásokat. Az elkészítés módja is különbözik egy kicsit az öregburgonyáétól, de sokkal kevesebb is vele a munkád, hiszen pucolni sem kell, és sokkal hamarabb el is készül. Gyakorlatilag ugyanazokat készítheted belőle, mint az öreg társából, itt olvashatsz bővebben a felhasználásáról.
Ahogy említettük, az újkrumplit ugyan nem kell hámozni, de miután a földdel érintkezik, alaposan le kell sikálni, erre egy körömkefe is alkalmas. Ennek ellenére azt ajánljuk, hogyha sütni szeretnéd, hagyd rajta a héját, mert úgy lesz finom ropogós. A főzésnél sokkal kevesebb víz is elég neki, mivel jóval magasabb a víztartalma. A zöldfűszerek közül jól áll neki a kakukkfű, a rozmaring vagy a petrezselyem. Pürének nem alkalmas, de krémlevest nyugodtan készíthetsz belőle.
Zöldfűszeres krumplisaláta
Ez a recept alapvetően négy évszakos, de szezonálisra veheted, és elkészítheted újkrumplival. Ilyenkor a főzési idő is lecsökken, hisz az újkrumpli sokkal hamarabb megpuhul, mint az öregburgonya. Vöröshagyma helyett nyáron használj zöldhagymát. A zöldfűszeres krumplisaláta még melegen a legfinomabb.
Nizzai saláta újkrumplival
A nizzai saláta elképesztően tartalmas, és bár viszonylag kötött a hozzávalók listája, kicsit az ízlésedre szabhatod. Mindenképpen legyen benne ceruzabab, szép érett és piros paradicsom és olajos tonhal, és fontos, hogy a tojást ne főzd teljesen keményre. Ha már nyár, akkor újkrumplival készítsd.
Fokhagymával és citrommal sült újkrumpli
Az újkrumplit is el lehet készíteni görögösen, fokhagymával és citrommal fűszerezve. A zöldfűszereket se felejtsd ki belőle, amelyet a görög konyha is előszeretettel használ, valamint az újkrumplinak is nagyon jól állnak. Sütőben süsd, hogy belül krémes, kívül pedig ropogós legyen.
Újkrumplis focaccia
A focacciához kell a türelem, de ha ez megvan, akkor igazán puha, foszlós tészta lesz a jutalmad. Ezt a kenyérfélét is tavasziasra, nyáriasra szabhatod, ha újkrumplit sütsz bele.
Sütőben sült petrezselymes újkrumpli
Az egyik legegyszerűbb, mégis tökéletes petrezselymes burgonya is sokkal izgalmasabb lesz újkrumpliból készítve, és ugyanúgy nincs vele sok munka, ahogy a hagyományos változattal sem. Csak össze kell forgatnod olajjal és fűszerekkel, a többi munkát a sütő elvégzi.
Pestós újkrumpli
A pestóba forgatott újkrumpli izgalmas, ízletes, és nagyon egyszerűen és gyorsan készül. Ennek a receptnek a különlegessége maga a pesto: nem a klasszikus, bazsalikomos változat az alapja, hanem egy spenótos, picit fanyar, savanykás verzió.
Fokhagymás-parmezános újkrumpli
A fokhagymás-parmezános újkrumpli kívül pirult, belül krémes és nagyon-nagyon finom. Ha kisebbeket használsz, héjastul süsd őket, ha nagyobb darabokat, akkor meg is pucolhatod őket, ledörzsölheted a vékony héjukat. Az újkrumplit fokhagymás-parmezános olajba kell forgatni, sütés után pedig pirított baconnel és petrezselyemmel ízesítsd.
Paprikás krumpli
Bár a paprikás krumplit inkább öregkrumpliból szokás készíteni, mert az jó puhára fő, megszívja magát a szafttal, újkrumpliszezonban is próbáld ki. A lényeg úgyis a sűrű szaft, amit úgy érhetsz el, hogy sok hagymával készíted.
Fotó: Getty Images, belső: Getty Images, Sági Zsófia /Sóbors, Szász Eszter / Sóbors