Sütőben sült petrezselymes újkrumpli – A legjobb köret húsok mellé

petrezselymes újkrumpli cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A legegyszerűbb, de mégis a legnépszerűbb köret a petrezselymes krumpli, amely újburgonyából készítve még finomabb lesz.

Az újkrumpli tavasz közepétől egészen nyár végéig megtalálható a piacokon és a zöldségeseknél. Már akkor is tökéletes, ha csak a sütőben megsütöd. Sokkal könnyebben puhul, mint az öregburgonya, és még pucolni sem kell, úgyhogy ideális köret. Kevesebb benne a keményítő, és a víztartalma is magasabb, mint a régi krumplié, így ha nem tocsogó zsiradékban készíted el, a diétádba is beillesztheted.

Egyébként a krumplit tényleg nem kell tiltólistára tenni, itt írtunk róla, hogy eheted úgy, hogy közben ne mutasson többet a mérleg. Az újkrumplit nem is kell cifrázni, de ha kicsit különlegesebbet szeretnél, akkor érdemes krémes szószban sütni, ezt a gombás verziót mindenképpen próbáld ki. 

Az egyik kedvenc köretem, a petrezselymes burgonya is sokkal izgalmasabb lesz újkrumpliból készítve, és ugyanúgy nincs vele sok munkád, ahogy a hagyományos változattal sem. 

Sütőben sült petrezselymes újkrumpli

petrezselymes újkrumpli recept ok

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 kilogramm újkrumpli (kisebb)
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál zsír
  • ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A krumplit tegyük egy tál vízbe, és körömkefével dörzsöljük le róla a piszkot. A héját nyugodtan rajta hagyhatjuk. A kis szeműek maradhatnak egészben, a nagyobbakat vágjuk félbe. 

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A petrezselymet vágjuk apróra.

A krumplit tegyük egy tálba, öntsük rá az olajat, kanalazzuk rá a zsírt, sózzuk meg, és forgassuk össze. Ízlés szerint a zsír elhagyható, de úgy krémesebbre sül a belseje. 

A krumplit tegyük egy tepsibe, öntsük rá a zsiradékot, majd süssük 30 percig. Szórjuk rá az összevágott petrezselymet, és süssük még 10 percig. 

Forrón tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük