A 3 legjobb vegán karácsonyi menüsor - Mentesen is mennyei lesz az ünnepi ebéd
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ha ételérzékenység vagy bármilyen más ok miatt nem eszel állati eredetű termékeket, akkor sem kell lemondanod a karácsonyi finomságokról, rengeteg isteni vegán recept közül válogathatsz.
Tej-, tojás- és húsmentesen is készülhet a karácsonyi menüsor, rengeteg leves, vegetáriánus főétel és ínycsiklandó édesség közül választhatsz.
Az alábbi válogatásban három komplett menüsort állítottunk össze levessel, főétellel és desszerttel együtt. Ha te vagy a családod a vegán étrendet követi, itt biztosan találsz szuper ötleteket a karácsonyi asztalra.
1. menüsor
Vegán sütőtökkrémleves
Az illatos, sült sütőtökből isteni finom, krémes leves készülhet, és tejtermékre sincs szükség ahhoz, hogy bársonyos és ízletes legyen. Tejszín helyett kókuszkrémmel készül, a gyümölcs édeskés íze nagyon jól passzol a tökhöz. Az ellenpólust a gyömbér, a chili és a fokhagyma adja, a fűszeres krémleves valódi ízbomba, érdemes karácsonykor kipróbálni. Az ötletes tálalással az ünnepi asztal központi eleme lesz.
Vegán céklafasírt csicseris zöldsalátával
A vega és vegán családtagok kedvence lesz ez a köményes céklafasírt, amely mellé még ropogós csicseriborsó, friss saláta és petrezselymes mártogatós is dukál. Nagyon színes és izgalmas fogás már így is, de nyugodtan feldobhatod ízlés szerint, a salátába mehetnek még friss zöldségek, a mártogatósba fűszerek, bárhogyan is készíted, nem lehet vele mellélőni.
Vegán zserbó
Ez a sütés nélküli, paleolit zserbó szuper választás az ünnepekre, egyrészt nagyon egyszerűen készül, csak mindent össze kell dolgozni aprítógépben, másrészt mindenmentes recept. Bár a munka nem több vele 10 percnél, időt kell hagyni neki a pihenésre, hogy összeérjenek az ízek. Fontos, hogy laktózmentes étcsokit válassz hozzá, hogy tényleg vegán legyen a recept.
2. menüsor
Kókuszos paradicsomleves
Ha minél gyorsabban szeretnél túl lenni a karácsonyi sütés-főzésen, ezt a levest ajánljuk, 30 percen belül kész, vegán és isteni finom. A passzírozott paradicsom mellé alaplé és kókuszital kerül, a karácsonyi hangulatról pedig egy csipet frissen reszelt gyömbér gondoskodik. A kókusz és a paradicsom tökéletesen kiegészítik egymást, érdemes adni nekik egy esélyt.
Vegán pásztorpite
A britek húsos pásztorpitéje vegán változatban is isteni: a sós, zöldséges réteg és az édes batátapüré közé aszalt vörösáfonyás, almás szósz kerül, ez a fogás valódi ízbomba. Az egyetlen előkészületet a lencse néhány órán át tartó áztatása jelenti. A melegítő fűszerek sem hiányoznak az ételből, a szószba és a pürébe fahéj, szerecsendió és gyömbér is kerül.
Vegán csokipuding
Ha minél gyorsabb édességreceptet keresel, válassz pohárdesszertet. A vegán csokipuding 15 perc alatt kész, ráadásul rengetegféle finomsággal díszítheted a tetejét. Az alapját sűrű kókuszital és étcsokoládékrém adja, cukor helyett pedig - nagyrészt - datolya édesíti. A tetejére mehet kókuszchips, csokiforgács, növényi hab, látványos és isteni desszert.
3. menüsor
Fűszeres répakrémleves
Ebben az izgalmas, különleges répakrémlevesben a közel-keleti ízek dominálnak, a garam masala fűszerkeverék mellett kurkuma, koriander, gyömbér és chili ízesíti. Picit pikáns, mégis nagyon könnyed választás, a répa tökéletes levesalap. A zöldség sütőben sül, mielőtt a levesbe kerül, a sütés kiemeli a répa természetesen édes ízét, krémesebbé teszi a belsejét, mindenképpen érdemes kipróbálni.
Sólet hús nélkül
Karácsonyra szuper választás egy tartalmas, fűszeres sólet, jelen esetben vegán változatban. Ennek a receptnek az alapját a csicseriborsó képezi, de készülhet többféle babból is. Indiai fűszerekkel, kókuszitallal is nagyon finom, azonban a lassú sütés itt is döntő szerepet tölt be: úgy lesz ugyanis igazán krémes és sűrű a szaftja.
Vegán sütőtökös sajttorta
A vegán "sajttorta" alapját kesudió képezi, amely mellé sütőtökpüré, kókuszkrém és kókuszolaj kerül. Valódi ízbomba az így készült desszert, főleg, ha selymes karamellszósszal öntöd nyakon. Még mindig van hova fokozni az élvezeteket, ugyanis a torta tésztája kekszből áll, tehát egy sütés nélküli édességről van szó, nem lesz vele sok dolgod.
Fotók: Kiss Marietta Panka, Street Kitchen, Ács Borbála/Sóbors, Getty Images, Körmendi Imre