Így főzd a virslit, hogy ne repedjen meg: szuper recepteket is mutatunk
Cikkek
Mamaféle mézes krémes grízes töltelékkel: minél tovább áll, annál finomabb
Így készül a tökéletes karácsonyi halászlé - Tippek és a legjobb receptek egy csokorba gyűjtve
Ropogós
Ginnel bolondított pezsgős koktél: a szilveszteri bulin ott a helye
Pihe-puha pogácsa pillanatok alatt: sütőporos a tésztája
Omlós, diós hógolyósüti: porcukor kölcsönzi a havas külsőt
Pénzhozó majonézes lencsesaláta: ott a helye az ünnepi asztalon
Villámgyors virslis tekercs leveles tésztából: mustárral még finomabb
A virsli szezonja év végére, pontosabban szilveszterre esik, ilyenkor szinte nincs olyan magyar háztartás, ahol ne kerülne az asztalra.
Bár egész évben fogyasztjuk, szilveszterkor kitüntetett figyelmet kap a virsli, amit főzve, sütve és különféle receptekben felhasználva kínálnak. Népszerűsége a népi babonákhoz köthető: a disznó kitúrja a szerencsét, ezért a sertéshúsból készült változatok különösen kedveltek év végén.
Mivel a virsli alapból hőkezelt készítmény, így valójában nem szükséges főzni, csak átmelegíteni kell, ugyanis nem tartalmaz bacikat vagy kórokozókat, mint a nyers húsok. Épp ezért nem szabad sokáig nagy hőnek kitenni, mert akkor garantáltan szétreped.
Az sem mindegy, hogy műbeles, főzőtasakos vagy bél nélküli virslit főzünk: előbbi kettő jobban megtartja a formáját, nem tudnak olyan könnyedén szétrepedni a csomagolásnak hála.
Hogyan főzzük?
A virslit nem szabad lobogó vízben főzni, éppen csak gyöngyözzön, alacsony hőfokon készítsük. Az az ideális, ha a víz hőfoka 90 °C, tehát nem is éri el a forráspontot. Az is fontos, hogy bő vízben főzzük a virslit, hogy mindenhol egyformán átjárja a hő.
Ha gyöngyöző vízben, a tűzhelyen készítjük, 2-3 perc melegítés elég neki. Létezik azonban más módszer is: mivel nem szükséges főzni, az is jó megoldás, ha felforralsz egy lábas vizet, lekapcsolod alatta a lángot, beleteszed a virslit, majd fedő alatt hagyod, míg teljesen átmelegszik, ez nagyjából 7-10 perc. Ezzel a módszerrel garantáltan nem fog szétrepedni.
Sőt, ha nem ódzkodsz a mikró használatától, abban is elkészítheted, ehhez majdnem mindig találsz a virsli csomagolásán is útmutatót.
Ha jobban elmerülnél a virsli világában, itt olvashatsz bővebben az összetételéről és az úgynevezett MSM-ről, avagy a mechanikusan lefejtett hús fogalmáról is.
Virslis receptek
Ha megjött a kedved a virslifőzéshez, vagy készítenél belőle valami finomat a szilveszteri bulira, mutatunk pár szuper ötletet!
Virslis receptek, amiket érdemes kipróbálni:
- Virslis tekercs leveles tésztából
- Virslis táska krumplival gyúrt tésztából
- Frankfurti leves
- Corn dog: virsli kukoricadarás bundában
- Paprikás krumpli virslivel
- Savanyúkáposzta-leves virslivel
- Virslis krémmel töltött tojás
- Mac and cheese virslivel
- Virslis krumplileves
- Rizssaláta
- Virslisaláta
Fotók: Getty Images