7 tipp, mit készíts zellerből: krumpli helyett is használhatod
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A markáns zamatú zeller sokkal több, mint leveszöldség, fedezd fel, és készíts belőle minél többféle izgalmas fogást.
Lehet gumós, száras vagy metélő, a zeller rendkívül egészséges, bővelkedik C-, K- és B-vitaminban, rostgazdag, és antioxidánsok is találhatók benne. Értékei nyersen és párolva is megmaradnak, épp ezért turmix és köret formájában érdemes fogyasztani.
A zeller rendszeres fogyasztása jót tesz a szervezetnek, hozzájárul a szív- és az érrendszer egészségéhez, gyulladáscsökkentő, sejtvédő, és támogatja a megfelelő emésztést.
Konyhai felhasználása
A gumós zeller kötelező eleme a húslevesnek, míg az angol zeller a bolognai alapjában kap helyet. A gumós zamata elég intenzív, de az angol sokkal szolidabb, használhatod salátákban, ragukban és levesekben, sőt julienne-re vágva mártogatós mellé is kínálhatod. A nyers zellerszár egészséges, és kifejezetten kellemes ropogtatnivaló, sültek mellé is kínálható, a közkedvelt Buffalo-csirkeszárny mellé kötelezően jár.
A gumós zellert burgonya helyett is használhatod: az egyik legkedveltebb finomság a sült zellerhasáb, mely látszólag hasonlít a sült krumplihoz.
És hogy miket lehet még zellerből készíteni? Mutatjuk a kedvenc receptjeinket.
Zelleres almasaláta
Az egészséges, ropogós saláta magában is remek választás, de sültek vagy grillezett hal mellé is remekül illik. Az intenzív zamatú salátában édeskömény, citromlé és őrölt bors is helyet kap. Ha magában fogyasztod, akkor érdemes durvára vágott dióval vagy reszelt parmezánnal izgalmasabbá tenni.
Téli zellersaláta
A téli napokon különösen jól jön a vitaminpótlás, amit a zellerrel is megtehetsz. Az immunerősítő zöldség reszelve vagy gyufaszál méretűre vágva kerül a salátástálba remulád mártással egybeforgatva. A saláta több változatban is kipróbálható, ha szeretnéd, gazdagítsd csemegeuborkával, kapribogyóval vagy szardellafilével.
Sült zellertallérok
A sült zellertallér nem épp alakbarát, viszont nagyon finom. A zöldségérmék ropogós bundában sülnek aranybarnára: ehhez érdemes pankomorzsát használni, melyet bátran fűszerezhetsz, így még izgalmasabb lesz a finomság. Gumós zeller helyett angol zellerrel is kipróbálhatod.
Krumpligombócos leves
A laktató krumpligombócos levest a zeller aromája teszi különlegessé. A szerény, magyaros levesben a zellergumót és a leveleit is felhasználjuk. Egyszerű, mégis tele van ízekkel. Ha szeretnéd, más zöldségekkel is gazdagabbá teheted a levest, de nem szükséges, finom úgy, ahogy van! Tálalásnál tejföllel ajánlott kínálni.
Zellerkrémleves
A zöldségből mennyei krémlevest lehet készíteni, mely egész évben jólesik. Nyáron hidegen, télen melegen a legjobb. Hogy tartalmasabb legyen, reszelhetsz rá sajtot, vagy szórd meg krutonnal, sült baconnel, amit épp jónak vélsz. A finomságot mentes változatban is elkészítheted növényi itallal helyettesítve a tejtermékeket.
Zellerpüré
Ahogy már említettük, a zellert nyugodtan használhatod krumpli helyett. Ha alakbarát köretet készítenél belőle, akkor pürésítsd. A zeller puhulhat sós vízben főzve, vagy sütőben sütve. A krémesítésnél használj vajat és tejszínt, és a fűszerekről se feledkezz meg.
Mustáros krumplikrémleves
A selymes krumplikrémlevesben zellergumónak is jut hely, mely erőteljesen érezteti a zamatát, amelyhez mustár és fokhagyma is társul. Hideg napokon remek választás ez a leves, átmelegíti a testet, lelket.
Fotók: Getty Images