Gasztroélmény Balatonszemesen: a Zier Bisztrónál megszállni is érdemes
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Ha idén a Balatonnál nyaralsz, és szeretnél túllépni a hekk-lángos-főtt kukorica szentháromságán, próbáld ki a Zier Bisztró kínálatát, nem fogsz csalódni benne.
Gasztroújságíróként természetesen azokat a sajtóutakat szeretem a legjobban, amelyek az ételek és italok köré épülnek, így nagy örömmel vettem részt a Zier Bisztró szezonnyitó buliján. Bár balatoni vagyok, Szemes eddig nekem kimaradt, pedig a gasztroélményekért mindenképp érdemes ellátogatni ide.
Kedves kiszolgálás, minőségi alapanyagok, finom ételek és italok, gyorsaság, tisztaság és precizitás jellemzi a helyet, amely július elsején nyitja meg kapuit a nagy közönség előtt. Ha szeretsz biciklizni és strandolni, akkor biztosan örülni fogsz neki, hogy a bisztró a kerékpárút mellett található, szó szerint egy köpésre a Balatontól.
A Zier Bisztróban nem a klasszikus strandkajákat kóstolhatod meg, teljesen újragondolták az étlapot. A tulajdonos-séf Zier Dani a Balatonon nőtt fel, célja, hogy legyőzze a tóhoz kapcsolódó vendéglátás körül kialakult sztereotípiákat.
„Erdélyben születtem, de itt nőttem fel, a Balaton a szerelmem. Nyolcévesen evőeszközt törölgettem, 12-13 évesen már felszolgáltam. Az anyukám szakács volt, folyamatosan mellette sertepertéltem a konyhában. A szakmát Siófokon végeztem el, aztán gyakorlatot szereztem a Balaton legjobb helyein. A Balaton déli partja a gyerekkorom helyszíne, ezért itt indítottuk el a bisztrót. Senkit nem másolunk, és nem fogunk sem hamburgert, sem lángost árulni. Sajátos ízvilágot alakítunk ki, házi tésztával, sajtokkal, grillel, halakkal” – magyarázta Zier Dani, aki az év többi részében Ausztriában konyhafőnök, négycsillagos szállodában. A hely vonzerejét a séf személye tovább erősíti, és ő kis szerencsével koccint is egyet a betérőkkel.
A kóstolt ételeken abszolút érződött, hogy ez egy szerelemprojekt, a vendégváró falatkáktól kezdve a levesen át a desszertig minden egy élmény volt. A házi sonka, kolbász, kovászos kenyér, sajtok abszolút igazolják, miért szeret az ember vidékre járni, rögtön komfortosan érezheted magad a jól ismert ízektől. Hamburger és lángos helyett királyrákos házi tésztát kóstolhatsz, vagy éppen rózsaszín, omlós grillezett hátszínt, mindkettő önmagáért beszél. Hogy az italokról is szót ejtsünk, a cseresznyevirágos tonickal készült gin-tonicot semmiképp se hagyd ki.
A vendéglátóhely a második szezonjára készül, idén kibővített vendégtérrel várják a látogatókat: „A konyhát fejlesztettük, bővítettük, 60 négyzetméter további zárt ügyfélteret alakítottunk ki, hogy az időjárás kevésbé befolyásolja a forgalmat (...)” – tette hozzá Zier Dani, aki azt is elárulta, hogy sikere nemcsak rajta, hanem az egész csapaton áll. Minden alkalmazott a Zierrel együtt dolgozik Obertrauernben, nem pusztán kollégák, de barátok is, így mindenki beleteszi azt a pluszt, ami után a vendégek biztosan elégedetten távoznak.
Fotó: Valkai Réka
Nem csak a bisztró miatt éri meg ellátogatni ide, a szállást is ki kell emelnem. Mindennel felszerelt, csodaszép apartmanok várják a betérőket, amelyekhez saját kis konyha és terasz is tartozik, ráadásul ingyenes bicikli- és SUP-kölcsönzésre is van lehetőség. Ha ez még nem lenne elég, pár lépésre található a Balaton szabadstrandja, ennél jobb kombinációt elképzelni sem tudnánk.
Ha pedig már Balatonszemesen jársz, mindenképp biciklizz el az IKON Borászatba is, a hatalmas és szépen gondozott szőlőkert önmagában is megér egy látogatást, de a boraik teszik fel az i-re a pontot.
Fotók: Sági Zsófia/Sóbors