![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Szuperegészséges zöldek – Melyik fajtát mihez érdemes használni?
![zöldsaláta cover ok](https://kep.index.hu/1/0/3649/36498/364980/36498089_2788641_33868cbcaac2ae9d078bfee41a12edad_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A saláta nemcsak egészéges, hanem változatosan elkészíthető, egyáltalán nem unalmas étel, hiszen már nem csak a klasszikus fejes saláta kapható.
A saláták mostanság egyre népszerűbbek: szerencsére már nem az ecetes savanyúságok ugranak be róla elsőre az embernek, de nem is az ecetes lében úszkáló, szikkadt fejes saláta levele.
A saláta egészen sokoldalúan elkészíthető, ez egyébként a veszélye is egyben, hiszen van olyan változat, amelyben szinte több kalória van, mint egy főételben. Érdemes az öntetekből is a kevésbé kalóriadúsat választani, például ezt az egyszerű, mégis tökéletes ízvilágú vinaigrette öntetet.
A zöldsaláták választéka széleskörű, ha bemész egy átlagos élelmiszerboltba, ott is legalább 5-6 féle változattal találkozhatsz. Ha eddig nem tetted, érdemes megismerkedned velük, mert nagyon egészségesek. A zöldsaláta alacsony kalóriatartalommal, cserébe viszont magas rosttartalommal bír, így nem csak az anyagcserédet javítja, de a diétádnak is jót tesz. A C-vitamin-tartalmuk is magas, ami nem csak télen, de nyáron is fontos. A C-vitaminon kívül A- és B-vitamin is található bennük.
![zöldsaláta álló ok](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3649/36498/364981/36498175_962e6f294e8192276e54620560286aa3_wm.jpg)
Figyelj a színére
Mivel a zöldsaláták elég hamar elvesztik a frissességüket, a vásárlásnál nagyon figyelj oda, hogy csak ép példányokat válassz. A friss, egészséges saláta torzsája fehér, a levelei egészségesek, élénk színűek. Nem sokáig állnak el ezek a salátafélék, de néhány praktikával meghosszabbíthatod az élettartamukat. Érdemes hűtőszekrényben tárolnod őket, így még néhány nappal megnő az eltarthatóságuk.
![saláta álló](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3649/36498/364987/36498794_29846a81d894f17080f10b3c7c1c883b_wm.jpg)
Zöldsaláta-fajták
Fejes saláta
A legismertebb zöldsaláta, sokaknak a tojásos galuska és a tavasz ugrik be róla először. Hamburgerbe is teheted, de még főzelék is készülhet belőle. Magas a B- és C- vitamin, valamint a kalcium-, kálium-, foszfor- és vastartalma.
![fejes saláta belső](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3649/36498/364984/36498405_27a9c3566222274bee2739103e3b57cc_wm.jpg)
Római saláta
A római saláta íze kicsit kesernyésebb, de erősebb zamatú, mint a fejes salátáé. A belső leveleit érdemes használni, ebből a fajtából készül a klasszikus Cézár-saláta is. Nem csak nyersen, párolva, sőt, grillezve is eheted. A kalóriatartalma ennek a salátának is alacsony. A római saláta mini változata a szívsaláta, ez úgy néz ki, mintha csak a saláta legbelső része lenne, ennek megfelelően fantasztikusan édes és lédús.
![Cézár saláta álló ok](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3649/36498/364985/36498512_97d2673c44af4f0805f5c7a66b3ba88a_wm.jpg)
Jégsaláta
Nagyon kedvelt salátaféle, ropogós, húsos levelekkel, magas víztartalommal bír. A levelei sokkal szorosabban simulnak egymáshoz, mint a többi salátának. Nagyon sok előrecsomagolt salátakeverékben is jégsaláta van. Ha légmentesen lezárva, zacskóban tárolod, akkor sokáig friss marad. Rengeteg mindennel keverheted, előnye, hogy nem esik azonnal össze. A kalóriatartalma alacsony.
![jégsaláta álló ok](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3649/36498/364985/36498582_f9015267a539f04d0a067320c297a7dc_wm.jpg)
Lollo vagy fodros saláta
Ez a saláta az úgynevezett tépősaláta, Olaszország a hazája. Három fajtája ismert, a Lollo rosso, a Lollo bianco és a Lollo verde. Levelei ropogósak, finomak. Ezeknek a salátáknak az öregebb levelei sem keserűek. Hűtőben 3-4 napig tárolható, utána gyorsan fonnyadásnak indul. Könnyen összeesik, ezért az öntetet csak közvetlenül a tálalás előtt tedd rá. A C-vitamin-tartalma mellett kiemelkedő a kalcium-, magnézium- és vastartalma.
![lollo saláta álló ok](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3649/36498/364986/36498608_d42d56c312fa4a5b46383a8d6624c355_wm.jpg)
Batávia saláta
Bordó vagy zöld színű, a levele fodros, mint a lolloé, de olyan friss és ropogós, mint a jégsalátáé. Viszonylag kevés helyen lehet kapni, mert nehezen bírja a szállítást és tárolni is csak nagyon rövid ideig lehet. A levelei puhák, egyesével állnak, így a bontása is könnyű. Az íze nagyon erőteljes, markáns, érdemes semleges ízű, például fejes salátával keverni.
![batávia saláta álló ok](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3649/36498/364986/36498614_acba4f35fac3c716ea8358b332f4d157_wm.jpg)
Rukkola vagy borsmustár
A rukkola borsos-diós-mustáros ízű saláta és fűszernövény. Nagyon egészséges, sok A-, C- és K-vitamin van benne, de kalciumot és vasat is tartalmaz. Salátáként fogyasztják a leggyakrabban, de az olasz konyha előszeretettel használja, például pizzafeltétként is. Karakteres, csípős íze van, érdemes keverni más salátákkal. Pestót is készítenek belőle.
![rukkola álló ok](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3649/36498/364986/36498660_8bcbbb5e171c1ea35e8377fc15e25d9e_wm.jpg)
Madársaláta vagy galambbegy
Vitaminban és ásványi anyagokban igen gazdag saláta, kétszer annyi C-vitamin-tartalommal, mint a fejes saláta. Ezen kívül B6- és A-vitamin-tartalma is jelentős. A vastartalma is kiemelkedő, ennél már csak a petrezselyemnek magasabb. Nemcsak salátában, hanem kenyérre téve is finom, az íze kicsit diós. Hamar megfonnyad, ezért a Lollo salátához hasonlóan csak a tálalás előtti utolsó pillanatban tegyél rá öntetet.
![madársaláta álló ok](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3649/36498/364987/36498722_5aef215cc7eb4e529d8713dfacdcd145_wm.jpg)
Fotók: Getty Images