Szuperegészséges zöldek – Melyik fajtát mihez érdemes használni?

zöldsaláta cover ok
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A saláta nemcsak egészéges, hanem változatosan elkészíthető, egyáltalán nem unalmas étel, hiszen már nem csak a klasszikus fejes saláta kapható.

A saláták mostanság egyre népszerűbbek: szerencsére már nem az ecetes savanyúságok ugranak be róla elsőre az embernek, de nem is az ecetes lében úszkáló, szikkadt fejes saláta levele. 

A saláta egészen sokoldalúan elkészíthető, ez egyébként a veszélye is egyben, hiszen van olyan változat, amelyben szinte több kalória van, mint egy főételben. Érdemes az öntetekből is a kevésbé kalóriadúsat választani, például ezt az egyszerű, mégis tökéletes ízvilágú vinaigrette öntetet

A zöldsaláták választéka széleskörű, ha bemész egy átlagos élelmiszerboltba, ott is legalább 5-6 féle változattal találkozhatsz. Ha eddig nem tetted, érdemes megismerkedned velük, mert nagyon egészségesek. A zöldsaláta alacsony kalóriatartalommal, cserébe viszont magas rosttartalommal bír, így nem csak az anyagcserédet javítja, de a diétádnak is jót tesz. A C-vitamin-tartalmuk is magas, ami nem csak télen, de nyáron is fontos. A C-vitaminon kívül A- és B-vitamin is található bennük.

zöldsaláta álló ok

Figyelj a színére 

Mivel a zöldsaláták elég hamar elvesztik a frissességüket, a vásárlásnál nagyon figyelj oda, hogy csak ép példányokat válassz. A friss, egészséges saláta torzsája fehér, a levelei egészségesek, élénk színűek. Nem sokáig állnak el ezek a salátafélék, de néhány praktikával meghosszabbíthatod az élettartamukat. Érdemes hűtőszekrényben tárolnod őket, így még néhány nappal megnő az eltarthatóságuk. 

saláta álló

Zöldsaláta-fajták

Fejes saláta

A legismertebb zöldsaláta, sokaknak a tojásos galuska és a tavasz ugrik be róla először. Hamburgerbe is teheted, de még főzelék is készülhet belőle. Magas a B- és C- vitamin, valamint a kalcium-, kálium-, foszfor- és vastartalma. 

fejes saláta belső

Római saláta

A római saláta íze kicsit kesernyésebb, de erősebb zamatú, mint a fejes salátáé. A belső leveleit érdemes használni, ebből a fajtából készül a klasszikus Cézár-saláta is. Nem csak nyersen, párolva, sőt, grillezve is eheted. A kalóriatartalma ennek a salátának is alacsony. A római saláta mini változata a szívsaláta, ez úgy néz ki, mintha csak a saláta legbelső része lenne, ennek megfelelően fantasztikusan édes és lédús. 

Cézár saláta álló ok

Jégsaláta

Nagyon kedvelt salátaféle, ropogós, húsos levelekkel, magas víztartalommal bír. A levelei sokkal szorosabban simulnak egymáshoz, mint a többi salátának. Nagyon sok előrecsomagolt salátakeverékben is jégsaláta van. Ha légmentesen lezárva, zacskóban tárolod, akkor sokáig friss marad. Rengeteg mindennel keverheted, előnye, hogy nem esik azonnal össze. A kalóriatartalma alacsony. 

jégsaláta álló ok

Lollo vagy fodros saláta

Ez a saláta az úgynevezett tépősaláta, Olaszország a hazája. Három fajtája ismert, a Lollo rosso, a Lollo bianco és a Lollo verde. Levelei ropogósak, finomak. Ezeknek a salátáknak az öregebb levelei sem keserűek. Hűtőben 3-4 napig tárolható, utána gyorsan fonnyadásnak indul. Könnyen összeesik, ezért az öntetet csak közvetlenül a tálalás előtt tedd rá. A C-vitamin-tartalma mellett kiemelkedő a kalcium-, magnézium- és vastartalma.

lollo saláta álló ok

Batávia saláta

Bordó vagy zöld színű, a levele fodros, mint a lolloé, de olyan friss és ropogós, mint a jégsalátáé. Viszonylag kevés helyen lehet kapni, mert nehezen bírja a szállítást és tárolni is csak nagyon rövid ideig lehet. A levelei puhák, egyesével állnak, így a bontása is könnyű.  Az íze nagyon erőteljes, markáns, érdemes semleges ízű, például fejes salátával keverni.   

batávia saláta álló ok

Rukkola vagy borsmustár

A rukkola borsos-diós-mustáros ízű saláta és fűszernövény. Nagyon egészséges, sok A-, C- és K-vitamin van benne, de kalciumot és vasat is tartalmaz. Salátáként fogyasztják a leggyakrabban, de az olasz konyha előszeretettel használja, például pizzafeltétként is. Karakteres, csípős íze van, érdemes keverni más salátákkal. Pestót is készítenek belőle. 

rukkola álló ok

Madársaláta vagy galambbegy

Vitaminban és ásványi anyagokban igen gazdag saláta, kétszer annyi C-vitamin-tartalommal, mint a fejes saláta. Ezen kívül B6- és A-vitamin-tartalma is jelentős. A vastartalma is kiemelkedő, ennél már csak a petrezselyemnek magasabb. Nemcsak salátában, hanem kenyérre téve is finom, az íze kicsit diós. Hamar megfonnyad, ezért a Lollo salátához hasonlóan csak a tálalás előtti utolsó pillanatban tegyél rá öntetet. 

madársaláta álló ok

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük