A cékla krémleves szexi, finom, és állati jól néz ki

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Sokan nem szeretik a céklát, ami hiba. Nekem például meggyőződésem, hogy ez csak azért lehet így, mert nem adtak a céklának elég esélyt. Ami, lássuk be, nem olyan meglepő: a legtöbben csak ecetes saláta formájában találkoztak vele, pedig valójában csodálatosan sokoldalú étel.

Ráadásul gyönyörű színe van, ilyet szinte csak festeni lehet, pedig ez a rögvalóság: a cékla szép étel. A belőle készült krémleves pedig még szebb, sőt, akár túlfűtöttnek is nevezhetnénk, ha nem ételről lenne szó. Ha értitek, mire gondolok.

Krémlevest készíteni mindig hálás feladat: csak bele kell tenni a fazékba a megtisztított hozzávalókat, jól megfőzni, majd simára turmixolni némi tejszínnel vagy tejföllel együtt. A fehér hozzávaló egyébként még jobban kiemeli a cékla gyönyörű bíbor színét, még közelebb hozza a szívünkhöz.

Ellenpólus: a feta

Ebben az ételben a cékla ízét almával egészítjük ki, ami kissé édeskéssé teszi a levest. Hogy ezt ellensúlyozzuk, a levesbetét sós-savanykás feta sajt lesz. És, hogy mit csinálj a maradék fetával? Hát tedd el fűszeres olívaolajba!

Cékla krémleves

céklakrémleves

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 5 darab cékla
  • 5 dekagramm vaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1.5 liter víz vagy alaplé
  • 1 darab krumpli
  • 1 darab savanykás alma
  • 1 ízlés szerint só&bors
  • 150 mililiter tejföl
  • 10 dekagramm feta
  • 1 opcionáls pirított magok
Recept idők

Elkészítés:

A hozzávalókat meghámozzuk, a hagymát apróra, a céklát, a krumplit és az almát kockákra vágjuk.

A vajon megdinszteljük a hagymát. Felöntjük vízzel vagy alaplével, és beletesszük a megtisztított, darabokra vágott céklát és krumplit.

Amikor már majdnem megpuhultak a zöldségek, beletesszük a kockára vágott almát is. Szerecsendióval fűszerezzük.

Amikor minden megpuhult, beletesszük a tejfölt, és botmixerrel simára turmixoljuk. Megkóstoljuk, ha kell, utánsózzuk.

Levesbetétnek fetát adunk, de pirított magvakkal (tökmag, stb) is gazdagíthatjuk.

Fotó: Shutterstock

Ezt is szeretjük