A káposztás tészta porcukorral és borssal az igazi
Mikor ettél utoljára káposztás tésztát? Ha régen, az hiba
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Annak idején, a főiskolai kolesz menzáján abszolút kedvencünk volt a káposztás tészta. Nem, mintha mást nem tudtak volna főzni, sőt, egyenesen elkényeztettek minket, a vörösboros marhapörkölttől a frissen, trappistából sütött rántott sajtig minden volt, azóta is visszasírjuk.
A káposztás tésztát viszont tényleg mindennél jobban készítették. Természetesen már az átadópultnál elkezdtük egymás tányérját figyelni, hogy mit kér hozzá: borsot-e, vagy porcukrot, és végtelen humorforrás volt, ha fiúk cukrosan kérték, mert az szerintünk olyan ovis.
Mert a káposztás tésztát természetesen porcukorral ÉS borssal kell enni! A tésztát pedig nemcsak úgy kifőzzük, hanem előtte jól megpirítjuk a sütőben, ettől lesz olyan ellenállhatatlanul finom sült íze.
A káposztát pedig nyugodtan áttolhatjátok a kutteren, én sem szoktam másképp, teljesen felesleges erőfeszítés a sajtreszelővel bohóckodni. A lényeg, hogy párolás előtt eresszen egy kis levet a sótól, és természetesen megfelelő mennyiségű karamellre dobjuk rá, amit a végén még tetézünk porcukorral. Meg borssal.
Káposztás cvekedli
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 csomag tészta (fodros nagykocka, vagy bármi más, amivel szeretjük)
- 1 darab fejeskáposzta
- 2 evőkanál olaj
- 2 evőkanál cukor
- 1 ízlés szerint só&bors
Elkészítés:
Közben áttoljuk a kutteren a káposztát, vagy apróra vágjuk, vagy lereszeljük. Lényeg, hogy a végén pici legyen. Megsózzuk.
Egy fazékban vagy serpenyőben, amibe a végén minden belefér, olajat hevítünk, és karamellizáljuk rajta a cukrot.
Közben feltesszük forrni a tészta főzővizét.
Amikor már szép barna a karamell, rádobjuk a káposztát, és kevergetés mellett megpároljuk. Nem kell megijedni, ha a karamell cukorkává áll össze, majd feloldódik.
A megsütött tésztát beledobjuk a forró vízbe, és megfőzzük.
Ha kész a tészta, leszűrjük. Ekkorra elvileg a káposzta is puhára párolódott. Ráöntjük a tésztát a káposztára, jól összekeverjük, és kész is a káposztás tészta.
Fotó: Shutterstock