A tojásleves is lehet izgalmas és szexi, és tíz perc alatt kész
Paradicsom, koriander, citromlé
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A tojásleves már-már annyira ódon hangulatú étel, hogy hozzá képest még a nagyikonyha is frissnek számít, ugyanakkor jó okkal gondoljuk, hogy vannak még benne kihasználatlan lehetőségek. Gyors, tápláló, és ha jól készíted, az íze is fergeteges.
Habár a régi idők ételeire általában úgy gondolunk, mint amikért legalább fél napot kellett dolgozni, de legalább öt órán át rotyogtak a tűzhelyen, természetesen nagyanyáinknak is megvoltak a saját gyorsételeik arra az esetre, amikor hipp-hopp kellett valamit az éhes sereg elé tenni az asztalra.
Meggyőződésem, hogy így találták fel a tojáslevest, ami nagyjából tíz perc alatt készül el, de ebben aztán már tényleg minden benne van, a hozzávalók előszedése és elrakása is, a főzésről nem is beszélve. A tojásleves egy sima rántott leves, és, lássuk be, nem túl fantáziadús ízű, kivéve, ha úgy ízesítjük, hogy az legyen.
Paradicsomos, korianderes
Természetesen a keményebb zöldségek és hozzávalók az erős tempó miatt kiesnek, (egyszerűen ennyi idő alatt nem főnek meg), de ne szomorkodjunk, mert még mindig itt marad nekünk a paradicsom és a koriander. Ha nem szereted, akkor a petrezselyem. Így fűszerezve már egészen más, mediterrán hangulatú, izgalmas, ugyanakkor továbbra is villámgyors és tápláló leves lesz a jutalmad. Próbáld ki bátran, nem fogod megbánni!
Paradicsomos-korianderes tojásleves
Hozzávalók 4 adaghoz
- 4 evőkanál olaj
- 2 evőkanál liszt
- 2 darab paradicsom
- 1 liter víz
- ízlés szerint só
- 2 darab tojás
- 1 evőkanál citorm leve
- 0.5 csomag korander / petrezselyemzöld
- 1 csipet cukor (opcionális)
Elkészítés:
Egy kisebb leveses fazékban elkészítjük a rántást. Olajat hevítünk, rátesszük a lisztet, és addig kevergetjük, amíg barnás nem lesz.
Közben felvágjuk a paradicsomot, ha nagy paradicsomaink vannak, kisebb kockákra, ha koktélparadicsom, akkor elég félbe. Rádobjuk őket a rántásra, egyet forgatunk rajtuk, és rögtön fel is öntjük a vízzel.
Sózzuk, hagyjuk felforrni. Közben a tojásokat feltörjük és egy tálban elhabarjuk.
Amikor felforrt a leves, folytonos kevergetés mellett belecsorgatjuk a tojást.
Egy-két percig hagyjuk még forrni, közben felvágjuk a koriandert / petrezselymet. Elzárjuk a hőforrást, és rászórjuk a zöldfűszert, és belekeverjük a citrom levét. Kész a leves.
Ha igényli az ízlésünk, a paradicsom savasságának ellensúlyozására tehetünk bele egy csipet cukrot is.
Fotó: Shutterstock