Meseszép adventi koszorú mézeskalácsból: az illatos dekorációt mindenki imádni fogja
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az adventi időszakban még a legkomolyabb felnőttet is átjárja a gyermeki öröm, az ünnep varázsa mindenkit magával ragad.
Az ünnepi készülődés egyik fontos eleme az adventi koszorú, amely bár hagyományosan zöld ágakból készül, ha szeretnél újítani a megszokott formákon, akkor mézeskalácsból készítsd el.
Szép, illatos és persze csipegetni is lehet belőle, már ha nem sajnálja az ember. A mutatós dekoráció egyszerűen készül, engedd szabadjára a fantáziád, csinosítsd kedvedre az adventi koszorút. A cukormázhoz keverj ételfestéket, használj ehető gyöngyöket, akár még a koszorú közepére mini mézeskalács-házikót is tehetsz. Kicsik és nagyok is odáig lesznek a mesebeli koszorúért.
Ezekre figyelj
- A begyúrt tésztát nyújtás előtt mindig pihentesd a hűtőben minimum 30 percig, de ha 1 napig áll, az sem baj.
- A kisült koszorút és a formákat hűtsd ki teljesen, addig ne mozgasd.
- A vékonyra nyújtott tésztát kiszúrók hiányában sablon segítségével is kiszaggathatod, rajzolj tetszőleges formákat, vagy tölts le az internetről mintákat.
- A tészta nyújtása mindig sütőpapíron történjen, úgy nem fog eldeformálódni vagy leragadni.
Adventi koszorú mézeskalácsból
Hozzávalók 1 darabhoz
Tészta:
- 20 dkg finomliszt
- 1 darab tojás
- 1 teáskanál sütőpor
- 4 evőkanál méz
- 5 dkg porcukor
- 8 dkg puha vaj
- 1 teáskanál őrölt gyömbér
- 1 teáskanál fahéj
- 0.5 teáskanál szerecsendió
- 1 darab tojás (a kenéshez)
Cukormáz:
- 1 darab tojásfehérje
- 20 dkg porcukor
- 3 csepp citromlé
Elkészítés:
Tészta:
A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze, majd a tésztacipót csomagoljuk folpackba és 30 percre tegyük a hűtőbe pihenni.
A pihent tésztát tegyük sütőpapírra, majd nyújtsuk ki 5 mm vékonyra. Vágjuk ki az alapot, egy nagy körre lesz szükség: ehhez egy nagytányért vágjunk körbe, majd a közepébe tegyünk egy kistányért, azt is vágjuk körbe, hogy lyukas legyen a kör közepe, mint a koszorúnál. A maradék tésztát szúrjuk ki ünnepi formákkal (csillag, harang, fenyőfa). Mindenképp legyen négy nagyobb forma, amelyeknek a közepét szúrjuk ki kör alakú szaggatóval (a méret a mécsesnek megfelelő legyen), idekerülnek majd a gyertyák.
A koszorút és a kiszúrt formákat kenjük le felvert tojással, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 15 percre. Várjuk meg, míg teljesen kihűl a tészta.
Cukormáz:
A szobahőmérsékletű tojást verjük kemény habbá, utána adjuk hozzá a porcukor felét, verjük még 2-3 percig, majd a maradék cukrot is dolgozzuk hozzá. Utána a citromlevet is adjuk hozzá, még egy picit verjük a habot.
A sűrű, jól kenhető masszát töltsük papírtölcsérbe vagy habzsákba.
Összeállítás:
A koszorút helyezzük tálcára vagy tányérra, a kiszúrt formák aljára tegyünk a cukormázból (ragasztóként szolgál), és helyezzük tetszőlegesen az alapra. A cukormázzal ízlés szerint díszítsük fel a koszorút, majd miután megszáradt, tegyük bele a nagyobb, lyukas közepű formákba a mécseseket.
Fotó: Getty Images