Mini citromos-áfonyás sajttorta: vajas keksz az alapja
Ebben a mini sajttortában olyan ízek találkoznak és esnek szerelembe egymással, mint az áfonya és a citrom.
Ha szereted a sajttortát, ezt a krémes fagyit is imádni fogod: a cottage cheese-es, kekszes alap felidézi a klasszikus süti ízeit, csak szeretni lehet. Az elkészítéséhez nem lesz szükséged fagylaltkészítő gépre, csak egy aprítógép és egy lábas kell hozzá.
Az áfonyából szószt főzünk, a cottage cheese-t pedig mézzel turmixoljuk selymesre, majd beleforgatjuk a kekszdarabokat. Utána már csak annyi a dolgunk, hogy rétegezzük a kettőt: így nemcsak egy nagyon finom, de mutatós fagyit kapunk végeredményül.
A recept természetesen más gyümölccsel is működik, a vajas kekszet pedig babapiskótára is cserélheted.
A megmosott áfonyát és a citromlevet tegyük egy kis lábasba, majd melegítsük össze. Alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett 8-10 percig főzzük, míg az áfonya összeesik, levet ereszt. Ha szeretnénk, picit meg is törhetjük a szemeket. Vegyük le a tűzről.
A vajas kekszet dobjuk aprítógépbe és zúzzuk össze: nem kell teljesen porrá őrölni, jó, ha vannak benne kisebb darabok. Tegyük egy tányérra.
A cottage cheese-t és a mézet tegyük aprítógépbe, majd dolgozzuk össze, míg teljesen krémes, egynemű nem lesz. Forgassuk bele a kekszet is.
Kanalazzuk a cottage cheese-es keverék felét egy 1 literes, mélyhűtőbe is betehető dobozba, oszlassuk el, majd kanalazzuk rá az áfonyás szósz felét. Erre mehet a maradék cottage cheese-es alap, majd a maradék áfonyás szósz. Egy villa segítégével keverjük össze őket. (Kettő fél literes dobozban is eltehetjük a fagyit, akkor csak 1 réteg cottage cheese-re és 1 réteg áfonyás szószra van szükség.)
Fedjük le a dobozt, majd tegyük a mélyhűtőbe legalább 4 órára, de inkább egy éjszakára.
Tálalás előtt 20-30 perccel vegyük ki a fagyasztóból, hogy legyen egy kis ideje megpuhulni.
Fotók: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
@sobors.hu