Sütés nélküli sajttorta joghurttal és mézzel: könnyedebb lesz a krém

5
joghurtos-sajttorta
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ha egy egyszerre krémes és ropogós, hűsítő desszertet keresel, megtaláltad, ez a görög joghurtos sajttorta tökéletes választás a meleg napokra!

Lassan itt a nyár és vele együtt a forróság, amikor inkább mellőzzük a sütő használatát. Ilyenkor kerülnek előtérbe a sütés nélküli desszertek, mint amilyen az alábbi is! 

Lényegében egy sajttortáról van szó, kekszes alappal, selymes görög joghurttal készítve, mézzel kínálva. A tészta és a krém összeállítása is gyerekjáték, azonban egy kis türelemre szükséged lesz, míg a torta megköt a hűtőben. 

Hogy a krém szeletelhető legyen, ne folyjon szét, a joghurt és a krémsajt mellé egy kevés zselatin is kerül. Ennek sem nagy ördöngösség a használata, ha az alábbi leírást követed, nem tudod elrontani!

Joghurtos sajttorta sütés nélkül

joghurtos-sajttorta2

Hozzávalók 8 szelethez

A tésztához:

  • 240 g vajas keksz
  • 1 ek. kristálycukor
  • 120 g vaj

A töltelékhez:

  • 500 g görög joghurt
  • 250 g natúr krémsajt
  • 50 g kristálycukor
  • 1 db citrom héja
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • 1 ek. porzselatin
  • méz (a tálaláshoz)
Recept idők

Elkészítés:

A vajas kekszet daráljuk le vagy törjük össze, minél finomabb a morzsa, annál könnyebb lesz vele dolgozni.

Keverjük a darált kekszbe a cukrot, majd öntsük rá az olvasztott vajat. Keverjük egybe, míg morzsás állaga nem lesz.

Szórjuk a morzsát egy 23 centis tortaformába, nyomkodjuk alaposan bele. Tegyük az alapot a hűtőbe 30 percre.

Közben készítsük el a tölteléket: a porzselatint szórjuk 2 ek. hideg víz tetejére. Hagyjuk állni így 5 percig.

A görög joghurtot tegyük apró lyukú szitába, hogy kicsöpögjön belőle a felesleges lé (ha szükséges), majd a krémsajttal keverjük habosra, végül keverjük bele a cukrot, a citrom héját és a vaníliát is.

A megduzzadt zselatint olvasszuk fel a mikróban vagy vízgőz felett. Nem szabad forrnia, ahogy elolvadt, vegyük is le a tűzről.

A megolvadt zselatint keverjük a joghurtos krémbe, gyors mozdulatokkal dolgozzuk el benne.

A tésztát vegyük ki a hűtőből, öntsük rá a krémet, egyenletesen oszlassuk el. A formát óvatosan ütögessük a konyhapulthoz, hogy a légbuborékok kiszökjenek belőle.

Tegyük a tortát a hűtőbe legalább 4 órára, de akár egy egész éjszakára.

Másnap óvatosan szedjük le a formát a tortáról, majd mézzel meglocsolva - akár mintákat készítve, akár az egész tetejét befedve -, szeletekre vágva kínáljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon