Csupa csoki brownie áfonyával és mandulával - Egyszerre puha és roppanós
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A brownie megunhatatlan csokoládés édesség, ha pedig gyümölccsel és magvakkal dúsítjuk, egészen különleges lesz.
A brownie egy szinte elronthatatlan amerikai csokis sütemény, amelyben az alapreceptet sokféleképpen lehet variálni. A csokihoz illenek az édes és a savanykásabb ízek is, a magvak és a gyümölcsök, főleg a bogyós fajták. Azért írom, hogy szinte elronthatatlan, mert ugyan a tésztát tényleg csak össze kell keverni, de a sütésnél figyelni kell, hogy a sütemény belseje ne süljön túl, hisz a brownie-nak pont az a lényege, hogy belül puha, szinte ragacsos legyen.
Áfonyás mandulás brownie
Hozzávalók 6 adaghoz
- 300 gramm étcsokoládé (70 százalékos)
- 150 gramm vaj
- 2 darab tojás
- 100 gramm barnacukor
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 100 gramm liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 200 gramm áfonya
- 50 gramm mandula (darabolt)
- 30 gramm kakaó
Elkészítés:
A szeletelt mandulát tegyük forró serpenyőbe, és pirítsuk pár percig, vigyázva, hogy meg ne égjen. Tegyük hűlni egy tányérra. Az áfonyát óvatosan mossuk meg, majd tegyük papírtörlőre megszáradni.
A csokoládét törjük apróra, és vízgőz felett vagy mikróban olvasszuk fel, majd keverjük hozzá a vajat.
A cukrot és a tojásokat keverjük habosra, és öntsük hozzá a vanília kivonatot, majd a csokoládés keveréket.
Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a kakaót és a sütőport, majd szitáljuk hozzá a csokis masszához, és keverjük simára. Keverjük hozzá a megpirított mandulát és óvatosan az áfonyát is.
Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd öntsük bele a masszát.
Süssük 35 percig, vigyázva arra, hogy csak a külseje legyen roppanós, a belseje maradjon puha, szaftos. Hagyjuk kihűlni a tepsiben.
Fotó: Szász Eszter /Sóbors