Erdélyi rongyos béles: pont úgy, ahogy a nagyi is sütötte
A rongyos béles néhány szerény hozzávalóból készült réteges finomság, melyet édesen és sósan is öröm falatozni.
A különféle bélesreceptek már a 17. században megjelent szakácskönyvekben is fellelhetőek. Olyan sütemények, amelyeknek alsó és felső tésztalapja közé valamilyen töltelék kerül. Régen a béles ünnepi ételnek számított.
A békebeli süti készülhet meggyel, túróval, mákkal, de talán almával a legnépszerűbb. Mivel az egészséges gyümölcs egész évben rendelkezésre áll, könnyen beszerezheted, és bármikor elkészítheted ezt a receptet.
A tészta összeállításakor ügyelj arra, hogy gyorsan dolgozd össze. Ha lehet, a vaj mellé zsírt is tegyél, hogy még omlósabb legyen. A töltelék alá feltétlenül szórj búzadarát, zsemlemorzsát vagy diót, hogy ne áztassa el a tésztát. A alma a fahéjtól még finomabb, illatosabb.
A tésztához a lisztet szitáljuk egy tálba, majd keverjük hozzá a cukrot, a sót és a sütőport. Morzsoljuk össze a kis darabokra vágott vajjal és a zsírral. Üssük hozzá a tojást, adjuk hozzá a tejfölt, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. Ha szükséges, mert túl kemény, esetleg nem akar összeállni, adjunk hozzá még egy kevés tejfölt vagy hideg vizet. A tészta akkor jó, ha nem is túl lágy, nem is túl kemény.
Csomagoljuk fóliába, és tegyük a hűtőbe legalább fél órára.
A töltelékhez az almákat reszeljük le, majd tegyük egy tálba.
A tészta felét nyújtsuk ki, és simítsuk sütőpapírral kibélelt tepsibe. Hintsük meg kevés zsemlemorzsával.
Az alma levét nyomkodjuk ki, majd szórjuk meg cukorral, vaníliás cukorral és fahéjjal, végül egyenletesen oszlassuk el a tésztán.
A másik tésztát is nyújtsuk ki, és fedjük be vele a tölteléket. A tojásfehérjét verjük fel villával, és kenjük meg vele a tésztát, majd szurkáljuk meg több helyen.
Előmelegített sütőben süssük 180°C-on körülbelül 25-30 percig, vagy amíg aranybarnára sül.
Hagyjuk kihűlni, majd szórjuk meg porcukorral a tetejét. Szeletelve tálaljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu