Békebeli almás béles: sok gyümölccsel, fahéjjal az igazi

17
Nyomtatás
almas-beles-recept
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Az almás béles akkor a legfinomabb, ha a tésztája vékony és szinte kifolyik belőle az ízes, illatos töltelék.

A különféle bélesreceptek már a 17. században megjelent szakácskönyvekben is fellelhetőek. Olyan sütemények, amelyeknek alsó és felső tésztalapja közé valamilyen töltelék kerül. Régen a béles ünnepi ételnek számított.

A békebeli süti készülhet meggyel, túróval, mákkal, de talán almával a legnépszerűbb. Mivel az egészséges gyümölcs egész évben rendelkezésre áll, könnyen beszerezheted, és bármikor elkészítheted ezt a receptet. 

A tészta összeállításakor ügyelj arra, hogy gyorsan dolgozd össze. Ha lehet, a vaj mellé zsírt is tegyél, hogy még omlósabb legyen. A töltelék alá feltétlenül szórj búzadarát, zsemlemorzsát vagy diót, hogy ne áztassa el a tésztát. A alma a fahéjtól még finomabb, illatosabb.

Almás béles

almas-beles-recept

Hozzávalók 30 x 20 cm-es formához cm átmérőjű formához

A tésztához:

  • 40 dkg finomliszt
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg zsír
  • 10 dkg cukor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 db tojás
  • 1.5 dl tejföl
  • 1 csipet

A töltelékhez:

  • 1.5 kg alma
  • 12 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 db tojásfehérje (a kenéshez)
Recept idők

Elkészítés:

A tésztához a lisztet szitáljuk egy tálba, majd keverjük hozzá a cukrot, a sót és a sütőport. Morzsoljuk össze a kis darabokra vágott vajjal és a zsírral. Üssük hozzá a tojást, adjuk hozzá a tejfölt, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. Ha szükséges, mert túl kemény, esetleg nem akar összeállni, adjunk hozzá még egy kevés tejfölt vagy hideg vizet. A tészta akkor jó, ha nem is túl lágy, nem is túl kemény.

Csomagoljuk fóliába, és tegyük a hűtőbe legalább fél órára. 

 A töltelékhez az almákat reszeljük le, majd tegyük egy tálba. 

A tészta felét nyújtsuk ki, és simítsuk sütőpapírral kibélelt tepsibe. Hintsük meg kevés zsemlemorzsával. 

Az alma levét nyomkodjuk ki, majd szórjuk meg cukorral, vaníliás cukorral és fahéjjal, végül egyenletesen oszlassuk el a tésztán. 

A másik tésztát is nyújtsuk ki, és fedjük be vele a tölteléket. A tojásfehérjét verjük fel villával, és kenjük meg vele a tésztát, majd szurkáljuk meg több helyen.   

Előmelegített sütőben süssük 180°C-on körülbelül 25-30 percig, vagy amíg aranybarnára sül. 

Hagyjuk kihűlni, majd szórjuk meg porcukorral a tetejét. Szeletelve tálaljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon