Így biztosan nem lesz száraz a diós bejgli – Almától lesz még finomabb a töltelék
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Kukoricás burgonyagratin: nincsen párja a krumplis fogások között
Retró, baracklekváros piskótatekercs: így biztos, hogy sikerülni fog
A bejgli hagyományos hazai kedvenc, ami nélkül nincs karácsony. A gyönyörű és finom süti leggyakrabban diós változatban készül el, de almával és mazsolával még izgalmasabb lesz.
A tradicionális kedvenc legtöbbször mákos és diós töltelékkel készül. A népi hiedelem szerint azért sütik meg a finomságot az évvégi ünnepnapokon, hogy bőséget hozzon a házhoz, illetve elvegye a rontást. Szokták diós vagy mákos tekercsnek is nevezni. Karácsonykor fogyasztva boldogságot hoz, a lányoknak pedig gyors férjhezmenetelt biztosít.
Az elmaradhatatlan karácsonyi sütemény Európában a 14. század óta ismert. Azóta a hagyományos, megszokott töltelékek sokat változtak, a tekercsek készülhetnek gazdagabban, például a mákoshoz lehet tenni meggyet, de a gesztenyés-szilvás is nagyon népszerű, illetve káposztával vagy sütőtökkel is készülhet a bejgli. Ha diós változat kerülne az asztalra, akkor fahéjjal, mazsolával és almával érdemes bekeverni a tölteléket.
Almás-diós bejgli
Hozzávalók 6 személyre
A tésztához:
- 12 dekagramm vaj
- 30 dekagramm liszt
- 1 csipet só
- 1 deciliter tej
- 3 dekagramm porcukor
- 10 gramm élesztő (friss)
- 1 darab tojássárgája
- 1 darab tojás (kenéshez)
A töltelékhez:
- 20 dekagramm alma
- 50 dekagramm darált dió
- 5 dekagramm cukor
- 1 darab citrom (kezeletlen)
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 2 evőkanál baracklekvár
- 15 dekagramm mazsola
Elkészítés:
A lisztet szitáljuk keverőtálba, morzsoljuk hozzá a vajat, a sót keverjük el benne.
A szobahőmérsékletű tejben keverjük el a porcukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, a tojássárgáját is keverjük bele, majd adjuk a lisztes keverékhez és gyúrjunk belőle sima tésztát, amit osszunk két részre. A cipókat csomagoljuk folpackba, 30 percre tegyük hűtőbe.
A töltelékhez az almát reszeljük le, majd egy edényben pároljuk, fontos, hogy ne maradjon alatta nedvesség. A kihűlt, párolt reszelt almához keverjük hozzá a darált diót és a mazsolát, cukrot, a citrom reszelt héját és a fahéjat.
Mind a két tésztát tiszta, lisztmentes munkalapon nyújtsuk ki 25x15 centiméteres téglalappá. A lapokat kenjük meg baracklekvárral. A tölteléket megfelezve oszlassuk el a lapokon úgy, hogy a széleitől 1 centimétert hagyjunk szabadon. A két rövidebb szélén lévő, szabadon hagyott tésztarészt hajtsuk a töltelékre, majd a hosszabbik szélétől kezdve szorosan tekerjük fel.
A bejgliket fektessük sütőpapírral bélelt tepsibe, kenjük meg felvert tojássárgájával és tegyük hűtőbe 10 percre. Utána a megszáradt tojássárgájára tojásfehérjét kenjünk, szobahőmérsékleten 25-30 percet pihentessük, majd hústűvel vagy fogpiszkálóval szurkáljuk meg a bejglit. 160 fokos előmelegített sütőben 25-30 perc alatt süssük meg.
Fotó: Getty Images