
Almás fehérrépa-krémleves: selymes tejszín lágyítja az ízeket

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

10 mesés citromos desszert egy csokorba gyűjtve: ezek a kedvenceink
Ropogós

Pofonegyszerű, nagyon sajtos zöldborsótócsni: alig valamiből készül

Krémes eperleves bodzával: jó hidegen kínáld

Villámgyors csirkés pad thai házilag: vacsorára is belefér

Fehérjedús, joghurtos tavaszi saláta: sült csicseriborsó gazdagítja

Pihe-puha rumos fánkgolyó: dupla adaggal süsd meg
Igazi téli, melengető krémleves, az alma a sós ételekhez is legalább olyan jól passzol, mint az édesekhez.
Amennyire egyszerűen készül, annyira izgalmas ez a leves: a fehérrépa karakteres, picit fűszeres ízét tökéletesen ellensúlyozza az egyszerre édes és savanykás alma. A kész krémleves picit fanyar, picit édes és összességében nagyon összetett ízvilágú lesz.
Azért, hogy picit könnyedebb legyen az összhatás, selymes tejszín is kerül bele, ez az ízén és az állagán is lágyít. A fűszerekkel sem szabad túlzásba esni, egy kis kakukkfű és fehér bors nagyon jól áll a levesnek, de önmagában is annyira karakteres minden hozzávaló, hogy sok kiegészítőt nem igényel.
Almából a Granny Smithet ajánlom, ez inkább savanykás ízvilágú, ha ezzel készíted a krémlevest, biztosan nem az édes íz dominál majd. Tálalásnál bátran megszórhatod a levest friss zöldfűszerekkel, például petrezselyemmel, de a tökmagolaj is szuper választás.
Fehérrépa-krémleves

Hozzávalók 6 személyre
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 450 gramm fehérrépa (pucolt súlya)
- 3 darab alma (Granny Smith)
- 1 teáskanál kakukkfű
- ízlés szerint só, fehér bors
- 1.2 liter alaplé
- 200 milliliter tejszín
Elkészítés:
A hagymát hámozzuk meg, kockázzuk össze, a fehérrépát és az almát pucoljuk meg, előbbit vágjuk fél centis karikákra, utóbbit kockákra. A fokhagymát zúzzuk össze.
Az olívaolajat öntsük egy lábasba, adjuk hozzá a hagymát, majd pár percig dinszteljük, míg puha és átlátszó nem lesz. Szórjuk rá a kakukkfüvet és a fokhagymát, 1-2 percig pirítsuk, míg illatozni nem kezd.
Ekkor adjuk hozzá a fehérrépát és az almát, keverjük össze, majd öntsük fel az alaplével, sózzuk, borsozzuk. Várjuk meg, míg forrni kezd a lé, majd vegyük lejjebb a lángot, fedjük le a lábast, főzzük 25-30 percig a levest, míg a zöldség és az alma puha nem lesz. Természetesen az alma előbb lesz kész, de nem baj, ha szétfő, úgyis pürésíteni fogjuk.
Ha kész van, botmixer segítségével pürésítsük le, majd adjuk hozzá a tejszínt, azzal is turmixoljuk össze. Tegyük vissza még a tűzhelyre 2-3 percre, mikor elkezd gyöngyözni, kapcsoljuk le alatta a lángot.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors