A klasszikus karácsonyi pulykasült receptje: így lesz omlós a húsa, ropogós a bőre
A pulykasült hidegen-melegen is fenséges.
A karácsonyi ételek között a jól elkészített, egészben sült csirke is helyet kaphat. Akkor az igazi, ha a bőre ellenállhatatlanul ropogós, belül pedig puha. Különösen ideális választás a nagy rohanásban, ünnepi készülődés során, hisz nincs vele túl sok munka. A legtöbb ünnepi ételtől eltérően ez nem terheli meg a gyomrot.
A csirke az alma ízét és illatát is magába szívja. Érdemes a húst sütés közben időnként a pecsenyelével locsolgatni, hogy ne száradjon ki, és ízletesebb legyen.
Mielőtt felszeleteled, pihentesd legalább 10 percig. Könnyebben tudod szétvágni, és a csirke szaftosabb marad.
A csirkét mossuk meg, majd alaposan törölgessük le róla a nedvességet, így sokkal ropogósabb lesz. A belsejét sózzuk meg, majd helyezzük bele a félbevágott, közepes méretű vöröshagymát.
A két lábát érdemes összekötni, hogy sütés közben ne terüljön szét a tepsiben.
A puha vajat keverjük össze sóval, borssal, zúzott fokhagymával, és dörzsöljük be vele jó alaposan a csirke bőrét.
Egy tepsit kenjünk ki zsiradékkal, rakjuk bele a húst, majd mehet mellé a rozmaring és a kakukkfű. Tegyünk mellé annyi almát, amennyi belefér a tepsibe, és rakjunk hozzá szeletekre vágott lime-ot. Öntsünk a hús alá egy kevés vizet, és fedjük le alufóliával. Tegyük előmelegített sütőbe, és süssük 170 fokon körülbelül egy órán át. Ezt követően vegyük le róla a fóliát, és a csirkét pirítsuk meg.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu