A 10 legjobb karácsonyi főétel: klasszikus, de különlegesebb recepteket is mutatunk

kacsacomb2
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A karácsonyi asztal éke, központi eleme a főfogás, az alábbiakban segítünk, hogy ne csak finom, hanem nagyon mutatós étellel kápráztasd el a vendégeidet.

Rengetegféle finomságot tehetsz az ünnepi asztalra, és bár vannak hagyományosabb, klasszikus, akár családi receptek, érdemes néha picit különlegesebb fogásokat kipróbálni, vagy akár picit gyorsabb, vagy egyszerűbb megoldások mellett dönteni. Az alábbi válogatásban kedvenc karácsonyi főételeinket gyűjtöttük össze, ha megtetszik valamelyik, készítsd el idén az ünnepekre.

Karácsonyi mázas sonka

Kezdjük is a picit különlegesebb, kevésbé hagyományos receptekkel, amilyen a karácsonyi mázas sonka is. Ha egészben sült pulyka vagy kacsa helyett valami mást készítenél idén, próbáld ki az egész sonkát, bevagdosva, fényes mázzal lekenve, szegfűszeggel megszurkálva nagyon mutatós és mennyei lesz. A húst mézes-mustáros szósz borítja, ettől még finomabb és szaftosabb lesz.

mázassonka3

Vadas libamellel, zsemlegombóccal

Habár a vadasról nem feltétlenül a karácsonyi menü jut az ember eszébe, egy-két változtatással az ünnepi asztalon is megállja a helyét a jól ismert fogás. Libamellből készítve, petrezselymes zsemlegombóccal mennyei lesz. Azért, hogy a mell ne száradjon ki, érdemes egy éjszakát pácolni, másnap pedig szalonna zsírján körbepirítani, hogy igazán finom legyen. 

35603329 30680c24ab54f87938d307bc0219d03d o

Mézes-lime-os lazacfilé

Ha te is azok közé tartozol, akiknél a hal nem hiányozhat a karácsonyi asztalról, ne csak halászlével készülj, próbáld ki ezt a mézes-lime-os lazacot. Nagy előnye, hogy pillanatok alatt, szinte semmi munkával készül, ráadásul nagyon finom és szaftos lesz a máznak köszönhetően. A halhoz nagyon jól passzol a citrus, ehhez a recepthez most citrom helyett lime-ot használj.

mézeslazac

Wellington-bélszín

A Wellington-bélszín annyira mutatós és finom főétel, hogy tökéletesen megállja a helyét a karácsonyi asztalon, ráadásul még ünnepibb köntösbe öltöztetheted, ha a gombapürét főtt gesztenyével egészíted ki. Az elkészítésétől nem kell félni, igaz, ügyelni kell a hőfokokra és a sütési időkre, egyáltalán nem bonyolult az összeállítása, főleg, ha kész leveles tésztát használsz hozzá.

wellington

Töltött káposzta füstölt hússal

A hagyományosabb vizekre evezve természetesen nem hiányozhat a felsorolásból a töltött káposzta sem. Ha igazán finomat és kiadósat készítenél, füstölt húst is dolgozz a töltelékbe, tarjával mennyei lesz. Bár a tradicionális fogás sokféleképpen készülhet, paradicsomosan is érdemes kipróbálni, ahogyan Szabolcsban készítik.

töltöttkápi

Székelykáposzta

Ha már káposzta, a székelykáposzta is igazi klasszikus, karácsonykor és szilveszterkor is asztalra kerülhet. A sertéshús mellől nem hiányozhat valamilyen füstölt elem sem, kolbászt és szalonnát is érdemes belefőzni. Nagy előnye, hogy nagy adagban készül, melegítve pedig még finomabb, mint frissen készítve.

34564487 2646337 f38a5f25d478a0cb535e9bf5e895f6b9 wm

Sült kacsacomb lila káposztával

A sült kacsa mindenféle ünnepi menüben megállja a helyét, a ropogós bőrű kacsacomb tökéletesen mutat majd az asztalon. Nem csak az a fontos, hogy a hús tökéletes legyen, a megfelelő köret sem hiányozhat mellőle. Karamellizált hagymával kevert párolt káposztával és mézes mázzal bevont burgonyával mennyei lesz, mindenképp adj neki egy esélyt.

35604513 dcc8fcf79d5071f2dfb4c5f6140662c1 o

Rozé kacsamell

Ha spórolnál az időn, de hasonlóan finom ételt készítenél, próbáld ki a rozé kacsamellet. Az igazán finom, omlós, szaftos húshoz nem kell se pác, se fűszer, csak a sütésére kell figyelni. Fontos, hogy a bőrét be kell vagdosni, majd egészen ropogósra pirítani, magának a húsnak pedig csak pár percre van szüksége, nem szabad túlsütni.

34634643 7f3763586cf7bb619c40c31796e6f297 wm

Egészben sült csirke baconbe tekerve

Ha az egészben sült pulykánál eggyel gyorsabb és olcsóbb megoldást keresel, süss egész csirkét, a húst pedig tekerd körbe baconnel, hogy biztosan szaftos legyen. Nem csak ennyi trükk van az elkészítésében: az egész csirkét almával kell megtölteni, hogy átvegye a gyümölcs aromáját, alá pedig érdemes egy kevés fehérbort önteni, hogy igazán finom legyen.

baconbetekercsirke

Aszalt szilvával töltött pulykatekercs

Ha pedig maradnál a pulykánál, de eggyel gyorsabban szeretnéd tálalni az ünnepi vacsorát, mellfilét használj, majd töltsd meg aszalt szilvával, almával és dióval. Az előző recepthez hasonlóan a pulykamellet is érdemes baconnel borítani, szaftosan tartja a húst, és pluszízzel is felruházza. Ebben a pulykatekercsben nem csak az ízek, az állagok találkozása is tökéletes.

Fotók: Getty Images, Kiss Marietta Panka, Ács Bori, Szász Eszter/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon