Ropogós nachos édes-csípős feltétekkel - A rásült sajttól lesz ellenállhatatlan
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Nagyon szeretek nassolni, de a klasszikus burgonyachips sosem volt a kedvencem. A szüleim elég korán elmagyarázták, hogy a zacskós chips mennyire egészségtelen, tele van sóval és egyéb adalékanyagokkal, ezért otthon sosem tartottunk, így nem is szoktam rá.
Na, de mi a helyzet a nachossal, ezzel a mexikói eredetű ropogtatnivalóval? Nyilván ez sem a legegészségesebb választás, de ezzel kicsit megengedőbb vagyok. Főleg, hogy annyi finom mártogatóssal és szósszal lehet felturbózni, hogy akár egy finom egytálételt is lehet belőle varázsolni.
A nachos története
A nachos története 1943-ra nyúlik vissza, amikor egy észak-mexikói városka egyik éttermébe amerikai katonák feleségei tértek be, éppen akkor, amikor a tulajdonos zárni készült. Ignacio Anaya, a tulaj megsajnálta az éhes asszonyokat, és gondolkozott, mit adhatna enni nekik. Talált néhány maradék tortillalapot, kis háromszögekre vágta, megszórta reszelt sajttal és jalapeno paprikával, majd megforrósította. Az asszonyoknak nagyon ízlett a ropogtatnivaló, meg is kérdezték, hogy mit kaptak. A szakács gyorsan kapcsolt, közölte, hogy "Nacho's especiales”, vagyis Nacho specialitását. (Nacho az Ignacio beceneve). Az ételnek persze óriási sikere lett, a tulajdonos más vendégeknek is elkészítette és folyamatosan fejlesztette. Saját éttermet is nyitott Nacho's Restaurant” néven, ahol ez lett a specialitás.
Nachos a moziban és otthon is
A nachos nálam először a mozihoz kapcsolódott, mindig azt ettem filmnézés közben. Később, amikor megszülettek a gyerekek és rászoktam az otthoni sorozatnézésre, akkor a nachos hozzánk is beköltözött. Készítettem sajtosan, tejfölösen, paradicsomos salsával, guacamoléval, de bab és kukorica is került rá olykor. Ezen a mostani recepten kicsit csavartam egyet, mert az egyik kedvencemet, ananászt tettem rá, méghozzá grillezve. A tetejére rengeteg reszelt sajtot szórtam, rá is olvasztottam, majd ízlés szerint tettem rá jalapeno paprikát. Ez igazából már nem is ropogtatnivaló, hanem tökéletes egytálétel lett.
Grillezett ananászos-jalapenós nachos
Hozzávalók 2 adaghoz
- 150 gramm nachos
- 0.5 darab ananász (lehetőleg friss)
- 100 gramm sajt (reszelt)
- 20 gramm jalapeno paprika
- 1 evőkanál olívaolaj a grillezéshez
Elkészítés:
Tegyük a tortillachipseket egy tálba. Az ananászt pucoljuk meg, vágjuk apró darabokra, és egy kis olívaolajon pirítsuk meg egy serpenyőben. Ha ananászkonzervet használunk, jó alaposan mossuk le róla a cukros levet pirítás előtt.
A tortillára szórjunk rá reszelt sajtot, és tegyük be annyi időre a sütőbe, hogy a sajt ráolvadjon. Ha alig van időnk a film kezdetéig, akkor a mikróban is ráolvaszthatjuk a sajtot. Tegyük rá az ananászdarabokat és a jalapeno paprikát is.
Fotó: Szász Eszter /Sóbors