Isteni ananászos koktél ginnel: ezzel koccints Valentin-napon
Az ananásszal készült koktél duplán szűrve kerül a pohárba, ettől, na meg a jégtől lesz különleges a textúrája.
Bár az ananásznak nincs kifejezetten szezonja, szerencsére ma már szinte minden nagyobb áruházban elérhető a trópusi gyümölcs, amelyből finom süteményeket és koktélokat is készíthetsz.
Az ananászt nem egyszerű megpucolni, és ez sok veszteséggel is járhat a gyümölcsre nézve. Viszont ha a kemény héjától meg tudod szabadítani, de még nem értél el a húsig, akkor a barna foltokkal teli külső részét is hasznosíthatod a gyümölcsnek, például ananászszirup formájában.
Az ananászt hámozzuk meg úgy, hogy a külső kemény kérge lejöjjön róla, de az alatta lévő barna foltos rész megmaradjon a gyümölcsön. Az ananász középső, kemény részét (torzsáját) is vágjuk ki.
A hámozás után vágjuk le az ananászról ezt a barna pöttyös részt is vékonyan, a torzsáját pedig vágjuk kockákra. Ezekből készül majd az ananászszirup.
A citromhéjat zöldséghámozóval vágjuk vékony szeletekre, majd aprítsuk fel kis darabokra.
Egy nagy üvegtálba tegyük bele az ananászt, a citromhéjat és a nádcukrot.
Fedjük le, és hagyjuk állni szobahőmérsékleten kb. 4 órán át úgy, hogy 45-60 percenként keverjük fel, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik.
Ezután szűrjük le a szirupot egy sűrű szövésű fémszűrőn. A visszamaradt gyümölcsös pépet nyomkodjuk bele egy spatulával vagy fakanállal a szűrőbe, hogy a lehető legtöbb szirupot nyerhessük ki belőle.
A kész, leszűrt szirupot akár azonnal is felhasználhatjuk, de üvegben, hűtőben tárolva további 3 hónapig is eltárolhatjuk.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu