Roppanós, ananászos morzsasüti: omlós vajas tészta az alap
Ez a mennyei süti hétköznapokra is tökéletes választás, de akár egy ünnepi asztalon is megállja a helyét!
Az ananászos morzsasütit egyáltalán nem nehéz elkészíteni. A lédús ananászos töltelék egy vajas, kókuszos alapon nyugszik, a tetejét pedig ropogós, aranybarna morzsa borítja.
Igazi trópusi hangulatú desszert, ami akár egy kerti partinak is az emlékezetes része lehet!
Ananászos morzsasüti
Hozzávalók 9 szelethez
A tésztához:
- 125 g liszt
- 90 g kókuszreszelék
- 100 g kristálycukor
- 50 g barna cukor
- 0.5 tk szódabikarbóna
- 0.5 tk sütőpor
- 0.25 tk só
- 110 g vaj
A töltelékhez:
- 550 g ananászkonzerv v. felkockázott, friss ananász
- 2 ek porcukor
- 2 ek barna cukor
- 0.25 tk fahéj
- 1 tk vaníliakivonat
- 2 ek kukoricakeményítő
Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
Egy négyzet alakú tepsit, ami kb. 20x20 cm-es, béleljünk ki sütőpapírral.
Készítsük el a tésztát és a tölteléket.
Egy közepes méretű keverőtálban keverjük össze a lisztet, a kókuszreszeléket, a cukrokat, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót.
Ezután adjuk hozzá a kockákra vágott vajat, gyors mozdulatokkal dolgozzuk össze, amíg morzsás állagú nem lesz.
A keverékből egy csészényit vegyünk ki és tegyük félre, a többit terítsük bele a kibélelt tepsibe, és egyengessük el az alján.
Az ananászt, ha frisset használunk, akkor hámozzuk meg és vágjuk apróra, ha konzervvel dolgozunk, akkor csak csepegtessük le a levét és vágjuk fel. Minél apróbb lesz, annál jobb.
Használhatunk hozzá aprítót is, csak vigyázzunk, hogy ne legyen teljesen püréállagú.
Ezután az összeaprított ananászt keverjük össze egy közepes tálban a cukrokkal, a fahéjjal, a vaníliakivonattal és a kukoricakeményítővel.
A kész keveréket oszlassuk el a tepsiben lévő rétegen, a tetejére pedig szórjuk rá a korábban félretett morzsaalap maradékát.
A süteményt süssük előmelegített sütőben kb. 25 percig, vagy amíg a teteje szép, aranybarnára nem sül.
A kész süteményt rácsra téve hűtsük ki teljesen, majd pár órára tegyük a hűtőbe.
Ezután óvatosan vágjuk fel ízlés szerinti szeletekre a morzsasütit, és már tálalhatjuk is.
-
2023-11-17 08:32:02
-
2023-11-05 08:36:01
-
2023-10-23 09:32:01
Fotó forrása: Getty Images
Olvasd el ezt is!