Így pucold az ananászt pazarlásmentesen: gyors módszert mutatunk

Ananasz-pucolasa-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ebből a cikkből megtudhatod, hogy miként pucolhatsz meg egy ananászt gyorsan és egyszerűen, és tálalhatsz szép, dekoratív darabokat belőle.

Az ananász az egyik legkülönlegesebb egzotikus gyümölcs, amely egész évben elérhető a szupermarketek polcain, vásárlás után azonban mégis sokan bajban vagyunk, hiszen már az fejtörést okoz, hogy melyik végét vágjuk meg. 

Ha te is éreztél már hasonlóan, akkor sem kell lemondanod a friss gyümölcsről, hiszen a megfelelő módszerrel (na és persze egy éles késsel) percek alatt szabályos szeleteket vagy kockákat varázsolhatsz belőle.

Mindig válaszd a friss gyümölcsöt

Bár első pillantásra olcsóbbnak tűnik a konzerves változat, a kilogrammonkénti egységára sokkal magasabb, mint a friss gyümölcsé, ráadásul utóbbi sokkal finomabb is. Nyers formában rengeteg tápanyagot tartalmaz, amelyek hőkezelés hatására megsemmisülnek vagy csökken a mennyiségük.

Ha pedig azért választanád a tartósított ananászt, mert egyszerűbb felhasználni, akkor olvass tovább, és megmutatjuk a tökéletes módszert, amellyel percek alatt feldolgozhatod a friss gyümölcsöt.

Ananasz-pucolasa

Így válaszd ki az ananászt

Mindig olyan darabot válassz, amelynek a héja világosbarna, kisebb részeken pedig zöldes árnyalatú. Ha nagyon zöld, akkor még éretlen a gyümölcs, ha pedig sok sötétbarna foltot látsz rajta, akkor már túlérett. Érdemes megnyomkodni és megszagolni: az optimálisan érett ananász kemény és kellemesen illatozik, ha viszont az ujjad belemélyed és erjedt szagot áraszt, vagy éppen ellenkezőleg, nem érzed az illatát, akkor inkább ne vidd haza.

Mire lesz hozzá szükséged?

Az ananász pucolásához mindössze egy nagyobb vágódeszkára és egy éles késre van szükséged. Attól függően, hogy mihez szeretnéd felhasználni, a feldolgozás vége változó lehet, azonban a pucolás kezdeti lépései azonosak.

Ananasz-pucolasa-1
  1. Először fektesd az oldalára egy vágódeszkára, és vágd le a két végét: a zöld száras részét és az alját is. Annyit vágj le, hogy ne maradjanak rajta barna héjdarabok, csak a szép sárga gyümölcs.
  2. Állítsd valamelyik levágott végére, és hosszanti irányban, kb. 1 cm vastagságban vágd le a héját. Igyekezz úgy vágni, hogy a legtöbb kemény héjat eltávolítsd, de minimális legyen rajta a gyümölcshús.
  3. A gyümölcsön maradt kis barna pöttyöket egyenként is eltávolíthatod, bár ezzel az időigényesebb módszert választod. Egyszerűbb, ha spirálszerűen körbevágod őket a gyümölcs felületén.
  4. Attól függően, hogy mit készítesz az ananászból, választhatsz az alábbi lehetőségek közül:
  • vágd félbe, majd negyedekbe a gyümölcsöt, így négy egyforma hasábot kapsz. Álló helyzetben egyenként vágd ki belőlük a középső kemény részt, majd darabold tetszőleges méretűekre.
  • az egész gyümölcsöt szeleteld tetszőleges vastagságú karikákra, és egy kés hegyével vágd ki a közepükből a fás részeket. Ha van otthon, akkor pogácsaszaggatót is használhatsz: gyorsabb és az eredmény is szebb lesz. Ezzel a módszerrel a konzervekben is megtalálható egész ananászkarikákat kaphatsz, amelyeket aztán szintén feldarabolhatsz.
Ananasz-pucolasa-2

Így használd a friss ananászt

Az ananász, akárcsak a legtöbb gyümölcs, frissen fogyasztva a legjobb. Készíts belőle ínyenc smoothie-t, nyáron frissítő sorbet-t, de az egész karikákból grillezett desszert, ananászos csirke, sőt ananászlekvár is lehet, vagy a személyes kedvencem, ez a mennyei édes-savanyú ananászos tofu.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon