Tisztító, melengető ázsiai gombaleves: shiitake gombából a legfinomabb
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Elképesztően intenzív ízeket képesek kihozni magukból a különlegesebb gombák - alaplé és ízesítő nélkül is mesés levest adnak ki.
A gomba az egyik legzseniálisabb növényi összetevő a világon. A hús után ez az első olyan alapanyag, ami olyan intenzív ízzel rendelkezik, hogy egy teljes levesnek értelmet ad.
Még nagyobb dolgokra képesek a különlegesebb gombák, mint például a shiitake, amihez itthon leginkább szárított formában lehet hozzáférni. Ugyan a főzéshez hozzá kell számolni az áztatási időt, de nagyon megéri, ilyen ízt ugyanis nem tud semmilyen csiperke kiadni magából.
A másik titkos, mágikus összetevő a miso paszta, azaz a fermentált szójabab, ami nem csak probiotikummal, de rengeteg ízzel is feltölti a levest. A gyömbér, a fokhagyma és ez így mind, együtt egy illatos, de mindenféle nehéz alapanyagot mellőző, tápláló, gazdag levest ad.
Tisztító ázsiai gombaleves
Hozzávalók 4 személyre
A leveshez
- 200 gramm szárított shitake gomba
- 250 gramm csiperkegomba
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál friss, reszelt gyömbér
- 1 darab sárgarépa
- 1 darab zellerszár
- 1 fej vöröshagyma
- 1 evőkanál miso paszta
A tálaláshoz
- 250 gramm tészta
- 1 csokor friss petrezselyem/koriander
- szójaszósz
Elkészítés:
A szárított gombát beáztatjuk.
A hagymát felaprítjuk, és kevés olajon párolni kezdjük. Hozzáadjuk a felaprított fokhagymát és a lereszelt gyömbért is. Hozzáadjuk a csíkokra vágott sárgarépát, zellert, és kb. 5 percig pároljuk. Felszeleteljük a csiperkegombát és a beáztatott szárított gombát, az alaphoz adjuk, és felöntjük 1 liter vízzel. Óvatosan sózzuk, és addig főzzük, míg minden puha nem lesz. Ekkor keverjük bele a miso pasztát.
A tésztát külön főzzük ki, kis levesestálakba tesszük, erre merjük a levest. Friss zöldekkel megszórva, szójaszósszal ízesítve esszük.
Fotók: Ács Bori/Sóbors