A tökéletes sült oldalas jó fokhagymásan: olyan puha, hogy lejön a csontról
A sült oldalas sok fokhagymával az igazi. Főzelék tetejére a legjobb választás, de bármilyen köret mellé is megállja a helyét.
A jól készített oldalasnak nincsen párja. A sült akkor sikerült tökéletesen, ha kívülről pirult, könnyedén leválik a csontról. Hagyományosan készítve bő zsiradék felel az omlós állagáért, de ezt más módszerrel is el lehet érni. Mikor sütöd a húst, víz vagy alaplé kerüljön alá, majd alufóliával lefedve told a sütőbe, utána már csak színt és ízt kell adni az oldalasnak.
Miután a fűszeres mázzal alaposan bekented a húst, grillsütőn is tovább dolgozhatsz vele, ennek hiányában a sütő is megfelel. Az elkészült oldalas mellé kínálj krumplipürét, tojásos rizst, és a salátáról se feledkezz meg, ha pedig szezonja van, főtt kukorica is kerülhet mellé.
Az oldalast a csontok mentén vágjuk fel, de egyben is hagyhatjuk.
A húst helyezzük magas falú tepsibe, és sózzuk meg mindkét oldalán.
A megtisztított hagymát negyedelve tegyük az oldalas mellé a fokhagymagerezdekkel és a fahéjrúddal együtt. Ezután öntsük fel vízzel vagy alaplével, fedjük le a tepsit alufóliával, toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 100-120 perc alatt süssük puhára.
A szójaszószt öntsük keverőtálba, adjuk hozzá a mézet, chilipelyhet, borsot, gyömbért, fokhagymaport és a sűrített paradicsomot. Alaposan keverjük össze, majd egy ecset segítségével kenjük rá az oldalasra, és toljuk vissza 200 fokosra előmelegített sütőbe 10-15 percre. Süssük pirosra.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu