Mutatós, egyben sült sertéskaraj baconbe tekerve: a szalonnától sokkal szaftosabb lesz a hús
Cikkek
Sült édesburgonya sok fűszerrel: sütőben pirul ropogósra
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Ropogós
A legjobb édesburgonya-gratin mentesen: rozmaringtól illatos
Illatos, körtés-fahéjas pufi palacsinta: habkönnyű a tésztája
Szaftos, vörösboros szarvaspörkölt: lassú tűzön fő a ragu
5 variáció rakott krumplira: így dobd fel a tepsis fogást
Tepsis sült zöldségek: citromos-fokhagymás szószban készülnek
Az egészben sült karaj akkor lesz a legfinomabb, ha sütés előtt egy teljes éjszakát pácban pihen, így nemcsak ízletes lesz, hanem sokkal szaftosabb marad a hús.
Az egyben sütött hús nem csak a fűszeres páctól lesz ellenállhatatlanul finom, bőven van még lehetőség rá, hogy mutatósabb és ízletesebb legyen. Az egész húsokat bátran meg lehet tölteni, de egyszerűbb megoldás is létezik arra, hogy ámulatba ejtsd a vacsoravendégeidet, a baconnel körbetekert karaj nagyon jól mutat és isteni.
A pácolt húst a legegyszerűbben úgy lehet feldobni, ha baconnel van lefedve, a szalonna zsírja jó ízt ad majd a húsnak, és persze gusztusos is az így készült egyben sült. A pác készítésénél legyél bátor, a fokhagyma és a rozmaring tökéletesen illik egymáshoz, de mustáros vagy mézes ízesítéssel is el lehet készíteni a húst, olaj helyett pedig disznózsírt is használhatsz.
A sütési idő felénél bármilyen zöldség kerülhet a hús mellé, a karaj másnap is finom lesz, vékonyan szeletelve isteni szendvicsalapanyag lehet.
Baconnel körbetekert sertéskaraj
Hozzávalók 4 személyre
- 1 kilogramm karaj
- 4 gerezd fokhagyma
- 20 dekagramm bacon
- 6 evőkanál olaj
- 2 ág rozmaring
- só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
A fokhagymák felét vágjuk fel vékony szeletekre, a másik felét zúzzuk össze.
Az olajat öntsük keverőtálba (a megadott mennyiségtől több vagy kevesebb mennyiséget is lehet használni), tegyük bele a zúzott fokhagymát és a rozmaring leveleit (őröltet is lehet használni), alaposan keverjük egybe.
A lehártyázott, megmosott húsdarabot éles kés segítségével vágjuk be annyira, hogy a felszeletelt fokhagymákat bele lehessen rejteni, majd alaposan dörzsöljük be sóval és borssal. Tegyük tálba és öntsük rá a pácot, forgassuk bele a húsdarabot, lefedve tegyük hűtőbe legalább 8 órára.
Sütés előtt baconnel fedjük le vagy tekerjük körbe a húst, helyezzük tepsibe, ha szükségesnek érezzük, kevés olajat is öntsünk alá. Először 200 fokos előmelegített sütőben 25 percig süssük, majd 160-180 fokon süssük további 1 órán át a húst.
Fotó: Getty Images