Így készül mexikói stílusban a lángos - Az egyik legizgalmasabb fúzió
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Arra gondoltunk, hogy kerüljön az étlapra egy olyan lángos is, ami nem tipikus magyar alapanyagokat tartalmaz.
Így született meg a mexikói beütésű chipotle lángos, ami ütősen intenzív ízekkel és tüzes csípősséggel operál. Nem gondoltuk, hogy magyar-mexikói fúzióból ilyen csodálatos dolgok születhetnek.
Ennek a lángosnak a krumplitól lesz puha és szaftos a tésztája, az igazi meglepetést viszont a tésztába gyúrt csípős paprikadarabok jelentik. Chipotlét itthon leginkább konzervformában lehet megtalálni a delikátokban, de néha a szupermarketek polcain is felbukkan.
A tetejére - ha mindez nem lenne még elég - ropogósra sült bacon, hagyma és fokhagyma egyvelege kerül. Az biztos, hogy ezután már nem szabad nagyobb programokat tervezni, maximum egy kanapét irányba venni.
Baconös chipotle lángos
Hozzávalók 8 darabhoz
A lángos tésztájához
- 1 kilogramm kenyérliszt
- 500 milliliter langyos víz
- 50 gramm friss élesztő
- 250 gramm burgonya
- 1 teáskanál só
- 2 teáskanál chipotle paprika
- olaj a sütéshez
A feltéthez
- 2 fej hagyma
- 200 gramm bacon
- 4 gerezd fokhagyma
- bors
Elkészítés:
A tésztához a burgonyát sós vízben megfőzzük, leszűrjük és még forrón átnyomjuk krumplinyomóval.
200 ml langyos vízben elmorzsoljuk az élesztőt, 20 percig pihentetjük.
Tálba rakjuk a lisztet, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a maradék langyos vizet és a sót. Mehet bele a kihűlt burgonya, az apróra vágott chipotle, majd simára dolgozzuk a tésztát (legalább 10 percig dagasztjuk). 1 órán át kelesztjük.
Amíg kel a tészta, addig a szeletelt bacont 2 ujjnyi darabokra vágjuk, majd egy kanál olajon zsírjára sütjük, rárakjuk a felvágott hagymát, fokhagymát, borsozzuk és jól összesütjük.
A megkelt tésztát átkeverjük, lisztezett deszkára borítjuk, majd 8 egyenlő részre osztjuk. Kis cipókat formázunk belőle. Olajozott kézzel a felületét átsimítjuk, hogy a pihentetés alatt ne száradjon ki. Letakarjuk konyharuhával és 1-2 órán át kelesztjük.
Olajozott kézzel átsimítjuk a munkafelületet, a cipókból 20-25 cm átmérőjű korongokat formázunk. Bő, forró (220 fokos) olajban kisütjük a lángosok mindkét oldalát, majd papírtörlőre szedjük őket. Tálaláskor a baconos feltétet halmozzuk a kisütött lángosok tetejére.
Ha másféle lángosra vágysz, itt találsz további hat ötletet.
Fotó: Street Kitchen