Vajon párolt lilahagyma balzsamecetes szószban: isteni köret grillhúsok mellé
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Egy olyan egyszerű és hétköznapi alapanyagból is, mint a hagyma, isteni finom és izgalmas köretet lehet készíteni.
Bár szépen lefotózni igazi kihívás, isteni finom a vajon dinsztelt lilahagyma. Az olvadt vaj és természetesen a balzsamecet is plusz ízt ad neki, ráadásul - ahogyan karamellizálódik - édeskés lesz. Grillhúsok, de rizs mellé is tökéletes lesz.
Az egyetlen dolog, amin nem szabad spórolni, az az idő - kb- 15-20 perc kell a hagymának, mire igazán puha, szinte krémes lesz. Nem csak lilahagymából, vörösből, de vegyesen is elkészíthető, mindenhogyan isteni lesz.
Balzsamecetes lilahagyma
Hozzávalók 4 személyre
- 500 gramm lilahagyma
- 2 evőkanál balzsamecet
- 1 evőkanál cukor
- 1 teáskanál só
- 50 gramm vaj
Elkészítés:
A lilahagymákat pucoljuk meg, majd vágjuk kb. ujjnyi vastag karikákra.
A vajat tegyük egy serpenyőbe, mikor megolvadt, dobjuk rá a hagymát. Keverjünk rajta egyet, majd fedjük le.
Mikor úgy látjuk, hogy kezd összeesni, adjuk hozzá a balzsamecetet, sót és cukrot ízlés szerint. Fedő alatt pároljuk tovább, kb. 15-20 percig, közben néha nézzünk rá, keverjünk rajta egyet. Mikor a hagyma már teljesen puha és karamellizálódott, készen van.
Húsok mellé, rizshez, krumplihoz tálaljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors